Στεγαστικά δάνεια – Οι τράπεζες προσφέρουν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις
Οι Έλληνες έχουν πελαγώσει εξαιτίας των χρεών και οι τράπεζες σπεύδουν να κάνουν ρυθμίσεις με διαγραφή μέρους του δανείου. Με στόχο να μειωθεί η δόση και έτσι η μηνιαία υποχρέωση του οφειλέτη προτιμούν να διαγράψουν ένα μέρος τη οφειλής από την επιμήκυνση του δανείου.
Προτιμούν να έχουν μικρότερο κέρδος από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί.
Κόκκινα στεγαστικά δάνεια που έχουν ενέχυρο το ακίνητο
Νέες, πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ή για καταναλωτικά δάνεια, που έχουν ενέχυρο επί ακινήτου, προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι και πληρούν τα σχετικά κριτήρια οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης. Μετά την Εθνική, η οποία σχεδίασε και διαθέτει ρυθμίσεις με μερική άφεση χρέους, οι οποίες εδράζονται στο μηχανισμό διαχωρισμού της οφειλής, ρυθμίσεις προσφέρει εδώ και μερικούς μήνες η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τράπεζες βλέπουν ότι αρκετοί δανειολήπτες, που πήραν στεγαστικά δάνεια στην κορύφωση της ανόδου των τιμών στα ακίνητα, την δεκαετία 2000-10, βαρύνονται, σήμερα, από υψηλό ανεξόφλητο υπόλοιπο, σε σχέση με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.
Το σκέλος της οφειλής, που «παγώνει», διαγράφεται εν μέρει ή στο σύνολό του, σταδιακά για κάθε χρόνο στον οποίο ο δανειολήπτης εξυπηρετεί κανονικά το πληρωτέο μέρος της αρχικής οφειλής.
Η διάρκεια του εξυπηρετούμενου μέρους της οφειλής καθορίζεται με βάση το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη, την ηλικία του και την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.
Η διάρκεια του «παγωμένου» σκέλους είναι πάντα η 15ετία για τις ρυθμίσεις της Εθνικής και πάντα η δεκαετία για αυτές της Πειραιώς. Αν ο δανειολήπτης σταματήσει να αποπληρώνει το συμφωνημένο μέρος του δανείου η ρύθμιση παύει να ισχύει και ο δανειολήπτης βαρύνεται εκ νέου με το σύνολο της ανεξόφλητης οφειλής.
Πιο «επιθετικές» είναι οι ρυθμίσεις, που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη για στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο, έχοντας δώσει στην τράπεζα ενέχυρο κατοικία.
Για όσους συνεργαστούν, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία, που να αποδεικνύουν την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν το δάνειο, οι τράπεζες προσφέρουν μερική διαγραφή χρέους, αντίστοιχη με αυτή που επιδικάζουν τα δικαστήρια (ως και 60% επί του ανεξόφλητου υπολοίπου).
Δείτε ακόμη: