Την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό τον έχει διαβεβαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Μετά από τη συνάντηση του με τον με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προεδρεύει και του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζάεφ τόνισε ότι ακόμα κι αν κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Ελλάδα αντιδρούν στη συμφωνία, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τη στηρίξει. Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέφερε τη δήλωση Ζάεφ: «Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην πετύχει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πρόσθεσε πως, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας. “Έχω λόγους να το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για την περιοχή και για την ΕΕ” σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ».
Χθες, ο καγκελάριος Kουρτς επισκέφθηκε τα Σκόπια το πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων ηγετών από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για επικύρωση ή μη της συμφωνίας.
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων», ανέφερε ο Κουρτς, επαινώντας τη στάση των Σκοπίων στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.
«Θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ» τόνισε ο Κουρτς, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ «γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», Παράλληλα, ο καγκελάριος της Αυστρίας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο» που «θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».
Ο Κουρτς δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ο ίδιος, ανέφερε, θα είχε συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Να σημειωθεί ότι ο Κουρτς, που νωρίτερα ήταν υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε δεχθεί έντονη κριτική, καθώς μετείχε τον Δεκέμβριο του 2016 στον προεκλογικό αγώνα του αρχηγού του VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Μετά τον Τραμπ και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει την ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας και υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη «Μακεδονία»
Στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρεται δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που έγινε με αφορμή την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ απευθύνω τις καλύτερες ευχές μας προς τον λαό της Μακεδονίας για την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας σας, στις 8 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η γραπτή δήλωση του κ. Πομπέο που εξέδωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Σας συγχαίρουμε για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», συνεχίζει, «η οποία μόλις υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία τον λαό της Μακεδονίας και ολόκληρη την περιοχή. Η δέσμευσή σας στις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, την ευθύνη της κυβέρνησης και τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς είναι αξιέπαινη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη Μακεδονία καθώς προχωράει να καταλάβει, τη θέση της στην ευρωατλαντική οικογένεια».
Σήμερα Σάββατο αναμένεται στη χώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ η οποία πρόκειται να στείλει ανάλογο μήνυμα.
Δείτε ακόμη: