Προαπαιτούμενο για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ Η Μέρκελ, κατά την επίσημη επίσκεψή της στα Σκόπια, έθεσε εκτός συνομιλιών τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ […]
Προαπαιτούμενο για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ
Η Μέρκελ, κατά την επίσημη επίσκεψή της στα Σκόπια, έθεσε εκτός συνομιλιών τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.
«Δεν θα συναντήσω τον πρόεδρο, αλλά θα συναντηθώ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Θα του πω αυτό που κατέστησα σαφές και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να είναι υπεύθυνοι όταν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον» διεμήνυσε η Μέρκελ.
«Μην μείνετε στο σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου»
Η καγκελάριος έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες των Σκοπίων, ενόψει του δημοψηφίσματος, καλώντας τους μαζικά να προσέλθουν στις κάλπες. «Μην μείνετε σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου, σε αυτήν την ιστορική ημέρα. Αδράξτε την ευκαιρία και πείτε ξεκάθαρα τι μέλλον θέλετε να έχετε», είπε.
Πάντως, διευκρίνισε ότι κανείς δεν απειλεί τους πολίτες της χώρας με απομόνωση. Σύμφωνα με την καγκελάριο, στο δημοψήφισμα μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το δικό τους μέλλον. Όμως δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η μελλοντική συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ περνά από το «ναι» στο δημοψήφισμα.
«Υπήρξε μια διαμάχη ανάμεσα στη χώρα σας και την Ελλάδα και έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Το ζήτημα του ονόμα και το ζήτημα της υποψηφιότητας συνδέονται. Είναι ένα ζήτημα που δεν συνδέεται με την κυβέρνηση, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν. Ο λαός στις 30 Σεπτεμβρίου έχει την ευκαιρία, την ίδια με 27 χρόνια πριν, να ψηφίσει για το εάν θέλει να είναι μέρος της οικογένειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που προϋποθέτει παράλληλα ότι θα δεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα», τόνισε η καγκελάριος.
Από την πλευρά του, ο Ζάεφ χαιρέτισε την επίσκεψη της καγκελαρίου, σημειώνοντας ότι η στήριξη που λαμβάνει η χώρα του από τη Γερμανία είναι μεγάλη και βοηθά «να οικοδομήσουμε μια ευημερούσα κοινωνία βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίας».
«Είναι η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται ποτέ τη Μακεδονία, που συμπίπτει με μια σπουδαία ημέρα, την ημέρα της ανεξαρτησίας». Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ευχαρίστησε την Μέρκελ για την ανοιχτή στήριξη της Γερμανίας, που όπως είναι, αποτελεί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της χώρας του στην ενσωμάτωσή της στην ευρωατλαντική συμμαχία.
«Η υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι τεράστια και φιλική στις προσπάθειές μας να χτίσουμε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνουμε ενθάρρυνση να κάνουμε ένα ιστορικό βήμα», υπογράμμισε ο Ζάεβ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η χώρα του έχει ακόμη δουλειά να κάνει, επιταχύνοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Δείτε ακόμη: