Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Tax Policy Reforms 2018»: Μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Tax Policy Reforms 2018»: Μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών –μελών του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων αναδείχθηκε η Ελλάδα Στην έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η αύξηση το διάστημα 2015- 2016 ήταν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου τόσο […]

greece_euro_rtr_img

Πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών –μελών του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων αναδείχθηκε η Ελλάδα

Στην έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η αύξηση το διάστημα 2015- 2016 ήταν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου τόσο στα εισοδήματα όσο και στην κατανάλωση.

Ειδικότερα, στη διετία 2015-2016 η Ελλάδα (αναγράφεται ως GRC στο διάγραμμα) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Επίσης, η Ελλάδα αύξησε τους έμμεσους φόρους και τους φόρους εισοδήματος, ενώ μια μικρή μείωση (της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

Παράλληλα, οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ωστόσο οι αυξήσεις δεν συνοδεύτηκαν από οικονομική ανάπτυξη- ενώ σε όλα τα άλλα κράτη το ΑΕΠ ανέβαινε.

Επίσης, η χώρα μας κατέκτησε μια ακόμη πρωτιά. Το 2017 ήταν πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73%.  Δεύτερη έρχεται η Ιταλία με 59%, ενώ ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν όσο σε καμία άλλη χώρα.

Στην Έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται αναφορά στα φορολογικά αντίμετρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2020 (μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 22% σε 20%, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30 000 ευρώ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%) ως αντιστάθμισμα για την μείωση του αφορολογήτου.

Σημειώνεται ότι «τα μέτρα αυτά εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές».

Δείτε ακόμη:

Economist: Ο κόσμος τελικά, δεν έμαθε τίποτε από την κρίση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις