Για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση μίλησε η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 83η ΔΕΘ, όπου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα η κα Παπακώστα είπε: «Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είναι ένα θέμα ιδιαίτερης συναισθηματικής και εθνικής βαρύτητας για τον ελληνικό λαό. Υπάρχει ένα κόμμα (ΝΕΟ) το οποίο θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του, μέσα από τα δημοκρατικά του όργανα».
«Θα τοποθετηθούμε την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, σεβόμενοι τα εθνικά θέλω και τους εθνικούς στόχους. Πρωτίστως θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, θα υπερασπιστούμε τον ηγετικό ρόλο τον οποίο θέλουμε να έχει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και την ανάγκη που έχει ο ελληνικός λαός να αισθανθεί στο ζήτημα αυτό ότι κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα».
Προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεύτερη ή τρίτη χώρα, αλλά ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Χαρακτήρισε, επίσης, “λάθος” τη σπουδή της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με ένα “ναι” ή ένα “όχι” στο θέμα αυτό, πέρα από την κυβέρνηση που είχε μια “καθαρή” θέση.
Η κ. Παπακώστα εξαπέλυσε βολές εναντίον της σημερινής Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της λέγοντας πως έχει εγκαταλείψει συνειδητά τις αρχές και τις αξίες του Καραμανλισμού και την ιδρυτική της διακήρυξη και «πατάει σε άλλες αρχές, όπως η εφαρμογή αυταρχικών μοντέλων τύπου Πινοσέτ, μακριά από τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού κι έχει έναν ιδιώνυμο αυταρχισμό».
Μίλησε για «μεταλλαγμένη στρατηγική της ηγεσίας της ΝΔ, δίχως θεσμική έγκριση, στην οποία υπάρχουν περίεργα ιδεολογήματα, από τον ακραία, κυβικό νεοφιλελευθερισμό μέχρι την ακροδεξιά ρητορική».
Και ακόμα για «μεταλλαγμένο συνονθύλευμα στο οποίο υπάρχουν περίεργες απόψεις περί τεχνητής παρεμπόδισης κομμάτων και ιδεολογιών, με παρότρυνση προς τον κ. Μητσοτάκη να λάβει θεσμικά μέτρα», λέγοντας πως «η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση ως προς την ιδρυτική της διακήρυξη, ούτε με το ήθος και το ύφος».
Παρατήρησε πως η ΝΔ θα έπρεπε να έχει ως «άγιο δισκοπότηρο» την αρχή του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία υπερτερεί το εθνικό συμφέρον όταν συγκρούεται με το κομματικό όφελος, αλλά δεν ισχύει αυτό για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία. «Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξαν ενότητα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα και σε μια τέτοια μεταβατική περίοδο όπως αυτή που είναι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον εαυτό της και το νέο πολιτικό φορέα τόνισε πως ασπάζονται την Καραμανλική σχολή σκέψης, ανεξάρτητα από το ποιοι φέρουν το επώνυμο του και σημείωσε: «Εμείς δεν αναφερόμαστε στον Κώστα Καραμανλή. Ο καθένας από μας κάνει τις επιλογές του. Υπάρχω πολιτικά, λειτουργώ πολιτικά αναφερόμενη στις αρχές της Καραμανλικής σκέψης, είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχω στην πολιτική, κι αυτό δεν μπορεί κανείς να μας το αφαιρέσει, ακόμα κι αν φέρει το επώνυμο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα».
Η κ. Παπακώστα είπε ότι το ΝΕΟ θα κατέβει στις εκλογές με σκοπό να μπει στη Βουλή για να υπηρετήσει τις εθνικές ανάγκες και αν χρειαστεί θα συνεργαστεί με όσους έχει προγραμματική σύγκλιση και με όσους εργάζονται για το καλό της πατρίδας.
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα διευθετήσει το μισθολογικό των ενστόλων με νομοθετική ρύθμιση, ενώ μίλησε και για το μοντέλο της “κοινωνικής αστυνόμευσης”, την ενίσχυση του αστυνομικού της γειτονιάς.
Σε ερώτηση για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε ότι η χρήση δακρυγόνων ήταν η “έσχατη λύση”, ενώ για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν είπε: «Φανταστείτε να καιγόταν το Βελλίδειο ποια θα ήταν η εικόνα».
Για τη συνεργασία της με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η κ. Παπακώστα είπε ότι είναι άψογη και «συνεννοούνται με τα μάτια».
Δείτε ακόμη: