Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Spiegel: Η Ελλάδα, στα όρια της – Ολοένα και πιο κρίσιμη η κατάσταση στους καταυλισμούς
ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Η Ελλάδα, στα όρια της – Ολοένα και πιο κρίσιμη η κατάσταση στους καταυλισμούς

Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και στους προσφυγικούς καταυλισμούς με το Spiegel να προειδοποιεί Οι καταυλισμοί είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, τονίζει το δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού. «Η Ελλάδα είναι στο όριο. Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής στο Αιγαίο γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη για τους πρόσφυγες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το Spiegel […]

Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και στους προσφυγικούς καταυλισμούς με το Spiegel να προειδοποιεί

Οι καταυλισμοί είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, τονίζει το δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού. «Η Ελλάδα είναι στο όριο. Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής στο Αιγαίο γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη για τους πρόσφυγες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Spiegel παραπέμπει στα επίσημα στοιχεία, για 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω, ενώ η χωρητικότητά τους είναι 6.338 άνθρωποι. Όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016, στα ελληνικά νησιά ζούσαν περίπου 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την 1η Μαΐου μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, 3.950 άτομα μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όμως το ίδιο διάστημα 5.450 πρόσφυγες έφτασαν από την Τουρκία, επισημαίνει ακόμη.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου. Εκεί 8.780 άνθρωποι περιμένουν, αλλά υπάρχει χώρος μόνο για 3.000 άτομα, αναφέρει επίσης το Spiegel.

Η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού σημειώνει: «Σύμφωνα με το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσα, στους καταυλισμούς ζουν σήμερα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως τα προσφυγικά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μόλις 6.400 ανθρώπους. Όταν τον Μάρτιο του 2016 τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στα ελληνικά νησιά ζούσαν περίπου 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόρια, όπου βρίσκονται περίπου 8.800 πρόσφυγες, ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 3.000 ανθρώπων. Ο αρμόδιος υπουργός μιλά για “οριακή κατάσταση” και αναφέρει ότι από την Πρωτομαγιά μέχρι τα τέλη Αυγούστου μεταφέρθηκαν 3.950 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα έφθασαν από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο 5.450 άτομα».

Δείτε ακόμη:

Η κρίση του ευρώ και το Ισλάμ: Πώς το προσφυγικό μπορεί να διαλύσει την Ευρώπη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις