Επίθεση της Άγκυρας στην Αθήνα για τους μουφτήδες της Θράκης – Για «ομοεθνείς» μιλά ο Ακσόι

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επίθεση της Άγκυρας στην Αθήνα για τους μουφτήδες της Θράκης – Για «ομοεθνείς» μιλά ο Ακσόι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Κατά της Ελλάδας η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι να ζητά επανεξέταση του σχεδίου νόμου για τους μουφτήδες. Ο Χαμί Ακσόι, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Άγκυρας, για το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά -μεταξύ άλλων- τις διαδικασίες για την επιλογή των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής. Καλεί δε την Αθήνα, να μην προβεί σε […]

11.09.2018 | 08:11

Κατά της Ελλάδας η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι να ζητά επανεξέταση του σχεδίου νόμου για τους μουφτήδες.

Ο Χαμί Ακσόι, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Άγκυρας, για το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά -μεταξύ άλλων- τις διαδικασίες για την επιλογή των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής.

Καλεί δε την Αθήνα, να μην προβεί σε οποιουδήποτε είδους τροποποίηση στο καθεστώς με το οποίο αυτοί ορίζονται. «Η συγγένειά μας με την Δυτική Θράκη, μας κάνει να ανησυχούμε για το σχέδιο νόμου που οδηγεί στην άρση του καθεστώτος αυτονομίας του θεσμού του Μουφτή, που ορίζεται με βάση διεθνείς συνθήκες» είπε ο Ακσόι και ζήτησε την αλλαγή που υποστηρίζει ότι προκαλείται για το καθεστώς της Μουφτείας και την υιοθέτηση των θέσεων των κοινοτήτων των μουσουλμάνων της περιοχής.

«Έχουμε εκφράσει δημοσίως την άποψή μας όσον αφορά στη νομική ρύθμιση με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2018 που δημοσίευσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή του αστικού κώδικα ή κατ’ επιλογή του νομικού συστήματος της Σαρία σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ δύο πλευρών στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης» είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

«Το προεδρικό διάταγμα, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευτικών Υποθέσεων στην διαδικτυακή ιστοσελίδα του ως προσχέδιο προκειμένου να υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση».

Μάλιστα, ο Ακσόι έκανε λόγο για «ομοεθνείς» στη Θράκη: «Η συμβουλευτική επιτροπή έχει καταθέσει ήδη τις απόψεις των ομοεθνών μας στη Δυτική Θράκη ως προς το εν λόγω προσχέδιο. Οι ομοεθνείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για την πρόβλεψη του διατάγματος που αίρει το αυτοδιοίκητο των μουφτειών, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και τα αιτήματα της μειονότητας σχετικά με τους μουφτήδες, οι οποίοι εξυπηρετούν ανάγκες των ομογενών μας. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μας έχει γνωστοποιήσει και σε εμάς τις ανησυχίες της. Αναμένουμε από την Ελλάδα, που δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να δώσει προτεραιότητα στο να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση και στην ικανοποίηση των προσδοκιών της μειονότητας στις νομικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει» τόνισε.

Στις αρχές Αυγούστου, ψηφίστηκε τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι μουφτήδες -και οι δύο άνω των 67 ετών- θα πρέπει να αποχωρήσουν από το αξίωμά τους.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, οι μουφτήδες της Θράκης καταχωρούνται υποχρεωτικά στο ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών λειτουργιών που τηρεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ως προς τη θητεία των Μουφτήδων, στην τροπολογία αναφέρεται πως στόχος είναι να μπορεί η πολιτεία να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία.

Οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, συνεχίζουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι 2 μήνεςαπό την έναρξη ισχύος της τροπολογίας ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας ενώ με διάταξη που έχει περιληφθεί στο κείμενο της τροπολογίας δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση ώστε με απόφαση του υπουργού Παιδείας να μπορεί να παρατείνεται η προβλεπόμενη προθεσμία για την κατ΄εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις Ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 10ετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Δείτε ακόμη:

Στον «τοίχο» η Ελλάδα: Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», αφορμή για επιθέσεις
Exit mobile version