Μετά τον σάλο που προκάλεσε το πρωινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ότι όχι μόνο υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αλλά και ότι έχουν ήδη ενημερωθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Πρακτορείο αναγκάστηκε να διαψεύσει την είδηση, με άλλο τηλεγράφημα. Είχε προηγηθεί η διάψευση από την Κομισιόν, με […]
Μετά τον σάλο που προκάλεσε το πρωινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ότι όχι μόνο υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αλλά και ότι έχουν ήδη ενημερωθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Πρακτορείο αναγκάστηκε να διαψεύσει την είδηση, με άλλο τηλεγράφημα.
Είχε προηγηθεί η διάψευση από την Κομισιόν, με την επισήμανση ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τηλεγράφημα του Reuters που υποστήριζε ότι ευρωπαϊκές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την συμφωνία, και στο τέλος ήρθε και η διάψευση από κορυφαίο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών.
Αυτήν την δήλωση μετέδωσε το ΑΠΕ σημειώνοντας:
«Σχετικά με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση»….»
Η είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΚΙΝΑΛ που το κάλεσαν να αποσύρει το τηλεγράφημα. Μάλιστα η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήριζε το ΑΠΕ όχημα κυβερνητικής προπαγάνδας.
Το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου προσέθεσε:
Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπήρξε σήμερα, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ερωτηθείς για το «ποια μέτρα θα γίνουν πότε», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Σημειώνεται ότι στις σημερινές επαφές αντηλλάγησαν επίσης απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και συζητήθηκε η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αναφορικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν το ξέρω. Εμένα με ενδιαφέρει εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».
Δείτε ακόμη: