Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσίπρας: Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων (vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τσίπρας: Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων (vid)

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Euronews  Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων σημειώνοντας πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έγινε ξανά μια κανονική χώρα με περιορισμούς «που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και βεβαίως, με […]

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΦΕΣ.jpg

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Euronews 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων σημειώνοντας πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έγινε ξανά μια κανονική χώρα με περιορισμούς «που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και βεβαίως, με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε «αυτό που έχει αλλάξει, ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον Προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν. Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό το οποίο θα επικρατήσει, είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία. Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης, το οποίο μόλις τώρα αποφύγαμε, μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πάντως πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, της σπατάλης, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Άρα, λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν» συμπλήρωσε όμως ότι « η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δεν είναι δομική μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Άρα, να λοιπόν ένα ακόμα επιχείρημα που συντείνει στην άποψη ότι αν πιάνουμε τους στόχους δεν θα περικοπούν οι συντάξεις».

Για την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε τα λάθη της Ευρώπης, αλλά και για τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων και πρόσθεσε «άσκησα σκληρή κριτική και για το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα και οι πολιτικές που επιλέγονταν, επιλέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, που αποτελεί, μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση οικονομίστικη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτά τα δύο μαζί αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Ευρώπη έχει πάψει να είναι ελκυστική προς τους πολίτες της και τη βασική αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς».

«Ο βασικός πυρήνας των ιδεών μου, ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας μου και της πολιτικής μου στόχευσης ήταν να βγει η χώρα από την κρίση, βγήκε η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνική πλειοψηφία» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Ρόλο καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων από τον χώρο της Αριστεράς, από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από τον χώρο της Οικολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το προσφυγικό και σημείωσε πως τα ελληνικά νησιά φιλοξενούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από όσο πραγματικά μπορεί να σηκώσει και συμπλήρωσε πως «είναι μία πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, την ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε».

Συμπλήρωσε πως «οι ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση προσώπων στα νησιά, μεταναστών και προσφύγων στα νησιά».

Για την στάση της Ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός είπε «η ιταλική κυβέρνηση αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στους υποστηρικτές της σκληρής στάσης απέναντι στο Προσφυγικό. Και η αντίφαση έρχεται ακριβώς ανάμεσα σε αυτούς που έχουν την ίδια προσέγγιση, θα έλεγα σχεδόν ακροδεξιάς κοπής, τη διαφορά που έχουν μεταξύ τους αν κατοικούν σε χώρες του Νότου ή σε χώρες του Βορρά. Διότι ναι μεν οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ιταλία έχουν το ίδιο θεωρητικό υπόβαθρο με τις ακροδεξιές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη, εντούτοις το κρίσιμο ερώτημα είναι το αν θα αφεθεί η χώρα μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν είναι στη Βόρεια Ευρώπη, δεν βρέχεται από θάλασσα, είναι μια χώρα περίκλειστη και μπορεί να υψώσει τείχη, λέει, μόνη ας το αντιμετωπίσω και ας κόψει ο καθένας το λαιμό του. Η Ιταλία δεν μπορεί να πει το ίδιο και δεν λέει το ίδιο. Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι μια τεράστια παγκόσμια κρίση, όπως η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, μπορεί να λυθεί χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς συνεργασία».

Για τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός τόνισε «εύχομαι και ελπίζω η Συμφωνία αυτή να προχωρήσει. Εύχομαι, ελπίζω και στηρίζω την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα. Και, βεβαίως, την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια μετά, να βρει 2/3 στη Βουλή, στο Κοινοβούλιό του, προκειμένου να επικυρώσει τη συνταγματική αλλαγή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Λύνει ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το λύνει με θετικό τρόπο για τη χώρα, κατά την άποψή μου. Άλλωστε, 140 χώρες σε όλον τον κόσμο αναγνώριζαν με τη συνταγματική της ονομασία τη γείτονα χώρα. Πλέον, υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις και κυρίως, υπάρχει η αναγνώριση και αποδοχή από τους γείτονές μας ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είναι ελληνική. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».

«Η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπως ακριβώς ορίζει η ίδια η Συμφωνία όταν ολοκληρωθεί στην άλλη πλευρά η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και, βεβαίως, όταν προχωρήσει η συγγραφή του πρωτοκόλλου ένταξης και η υπογραφή του στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία και να μπορούμε να κυρώσουμε και το πρωτόκολλο ένταξης. Η Συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις διαφωνίες του Πάνου Καμμένου «δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα».

« Ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019».

Τέλος για την τραγωδία στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ζήτησε εμπράκτως συγνώμη «όχι για να αντιμετωπίσω με έναν επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου. Διότι μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας δεν ήταν μόνο το φυσικό φαινόμενο, ο αέρας των 11 μποφόρ, ή τα όποια λάθη και όποιες παραλείψεις μπορεί να έγιναν, αλλά -εν πάση περιπτώσει- για αυτά θα κρίνουν άλλοι, όχι εγώ. Άλλωστε, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο κανείς είναι να αντιμετωπίσει σε αυτές τις συνθήκες μια καταστροφή μέσα σε μιάμιση ώρα γιατί τόσο διήρκησε από την έναρξη της φωτιάς, ώσπου να φτάσει στην παραλία. Αλλά, έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν πρόσβαση οι πολίτες να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία, που δεν είναι ευθύνες της δικής μου διακυβέρνησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις