Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσακαλώτος για τις περικοπές στις συντάξεις: Θέμα πειθούς, όχι επιβολής
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τσακαλώτος για τις περικοπές στις συντάξεις: Θέμα πειθούς, όχι επιβολής

Διακριτική θέση κρατά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ό,τι αφορά την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, απάντησε: «Λειτουργούμε πλέον σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο […]

Διακριτική θέση κρατά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ό,τι αφορά την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, απάντησε: «Λειτουργούμε πλέον σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».

«Προφανώς σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης η Γερμανία έχει ένα ειδικό βάρος, αλλά η ουσία είναι ότι το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό. Πλέον είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μία επιτήρηση τόσο των στόχων όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων. Κάτι το οποίο συμβαίνει με όλες τις χώρες. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε τον στόχο του 3,5% και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που θα θέλαμε να κάνουμε έτσι κι αλλιώς, όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, αλλά και μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση. Αυτό το διαφορετικό πλαίσιο ισχύει και για το ζήτημα των συντάξεων. Εν συντομία, είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή», εξήγησε αναλυτικά.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα του ΑΠΕ, περί συμφωνίας για τη μη περικοπή των συντάξεων, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις την Παρασκευή, εντός και εκτός των συνόρων, κάτι που διέψευσε εκπρόσωπος της Κομισιόν αλλά και αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα στους θεσμούς, σύμφωνα με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου, ωστόσο, σε αυτό δεν γινόταν αναφορά στην απάντηση των δανειστών.

Πάντως, στην πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεση, για τις συζητήσεις στην Αθήνα, οι θεσμοί δεν έκαναν καμία αναφορά για το επίμαχο ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, σημειώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας του οδικού χάρτη, που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών. «Θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις «γενναιότερες» εξαγγελίες για περικοπές φόρων και εισφορών σε σχέση με αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ακόμη, άσκησε κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του όσον αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, θα ήταν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής». Δεν κρύβει πάντως ότι υπάρχει «έντονος προβληματισμός» για τις εξελίξεις σε Αργεντινή, Τουρκία, Ιταλία και αναδυόμενες αγορές.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο «δημοσιονομικός χώρος» του 2019 να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020, ενώ μετέθεσε για το 2020 την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένας ιδιοκτήτης που θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις