Οι πολίτες της ΠΓΔΜ πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα νέο όνομα ή ένα μέλλον απομόνωσης και απελπισίας, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της καμπάνιας για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, για τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Κατάρρευση της συμφωνίας θα σημάνει απελπισία, απόλυτη απομόνωση της χώρας και πιθανόν ένα νέο κεφάλαιο ανασφάλειας και αστάθειας σε όλη την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στο AFP.
Αντιθέτως, το «ναι» στη συμφωνία θα την καταστήσει μοντέλο για άλλες διαμάχες στην περιοχή, σημείωσε.
«Άλλου τύπου προβλήματα ταυτότητας θα μπορούν να επιλυθούν με τέτοιες συμφωνίες», τόνισε.
Ο Ζάεφ και το κόμμα του πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, για να μην εξοργίσουν τους εθνικιστές, που αισθάνονται ότι τους κλέβουν την ταυτότητά τους, επισημαίνει το AFP, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας αποφεύγει να αναφέρει τη νέα ονομασία στις ομιλίες του για την καμπάνια του δημοψηφίσματος, ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» δεν εμφανίζεται στις αφίσες της κυβέρνησης που καλούν τον κόσμο να ψηφίσει «για μια ευρωπαϊκή “Μακεδονία”».
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της ΕΕ αλλά και ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, πηγαίνουν στα Σκόπια για να στηρίξουν την προσπάθεια Ζάεφ.
Όσο για τους Ρώσους «μου είπαν ότι δεν έχουν τίποτα ενάντια στην ένταξη της “Μακεδονίας” στην ΕΕ, αλλά είναι αντίθετοι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον ίδιο.
Λίγες μέρες πριν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές και για αποσταθεροποίηση της χώρας., σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες υπέρ του «ναι».
«Στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε:
«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής», είχε πει χαρακτηριστικά.
Δείτε ακόμη: