Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σάλος: Αρχαία μνημεία και μουσεία στη λίστα με δημόσια κτίρια που «βγήκαν στο σφυρί»
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σάλος: Αρχαία μνημεία και μουσεία στη λίστα με δημόσια κτίρια που «βγήκαν στο σφυρί»

Στην καταγγελία ότι στη λίστα με τα 10.119 δημόσια κτίρια που δόθηκαν προς αξιοποίηση από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται αρχαία μνημεία και μουσεία προχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. H λίστα που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης κι έτσι ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολογικοί χώροι, […]

ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ.jpg

Στην καταγγελία ότι στη λίστα με τα 10.119 δημόσια κτίρια που δόθηκαν προς αξιοποίηση από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται αρχαία μνημεία και μουσεία προχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

H λίστα που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης κι έτσι ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία εντάσσονται στο Υπερταμείο. Η εκχώρηση της διαχείρισης αφορά κυρίως μνημεία των Χανίων.

Η πρώην υπουργός της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία (10.000 κατά τους αρχαιολόγους) μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται.

Αν και στην απάντηση που έδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι από τη μετάβαση εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, ο σύλλογος των αρχαιολόγων στη δική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι η διάταξη που επικαλείται το ΥΠΟΙΚ είναι προσχηματική καθώς στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ν.4389/2016 προβλέπεται ότι ακόμα και ακίνητα που εξαιρούνται παραμένουν στη διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, η οποία ανήκει στο Υπερταμείο, με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου».

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ ακολούθησε τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ.

Μέσα στη λίστα μεταξύ άλλων είναι:

μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
ο προμαχώνας Μοnigo,
o Ενετικός προμαχώνας Lando,
το φρούριο Φιρκά και
το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία 

τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ως εξής:

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής. Καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης). Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου». Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν των σημαντικότερων μνημείων των Χανίων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου μας και γι΄ αυτό θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη εν τέλει έκβαση. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, αν και συντελείται σε καιρό ειρήνης, μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τους βανδαλισμούς μνημείων και τη λεηλασία αρχαιοτήτων στα πέτρινα χρόνια της κατοχής ή τις αρπαγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο αιώνα.

Αποτελεί ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής που μάλιστα λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που θα περιμέναμε συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την καταστροφή τους σε καιρό πολέμου.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση:

– την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

– την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

H αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις