Του Πέτρου Καρσιώτη
Τάζουν από επιστροφές από την …Εφορία μεγάλων ποσών που τάχα παρακρατήθηκαν κατά λάθος έως και επιδόματα χιλιάδων ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους!
Δεν είναι παρά περιπτώσεις απάτης με δράστες επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την ευπιστία των θυμάτων για να αποσπάσουν χρήματα για την αναγκαία πληρωμή του παραβόλου!
Κι αν οι απάτες από άτομα που υποδύονται τους εφοριακούς είναι συχνό φαινόμενο, η υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι σπάνια αλλά ερευνάται με προσοχή γιατί πιστεύεται ότι έχουν πέσει θύματα μακροχρόνια άνεργοι.
Από την υπηρεσία αυτή,σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 35χρονης ημεδαπής, για απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέσω διαδικτύου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έγκληση γυναίκας άνεργης σε Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής, σύμφωνα με την οποία, διαχειρίστρια προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης την προσέγγισε και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη της, την ενημέρωσε ότι δήθεν δικαιούνταν επίδομα ύψους 3.500 ευρώ, χορηγούμενο από τον Ο.Α.Ε.Δ., λόγω μακράς ανεργίας.
Ακολούθως με το πρόσχημα της πληρωμής παραβόλου και υπαλλήλου του Ο.Α.Ε.Δ., αποπειράθηκε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, ενώ παράλληλα ζήτησε να της αποστείλει προσωπικά δεδομένα του συζύγου της (Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ., στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.).
Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων – στοιχείων της υπόθεσης.
Από την συνεκτίμηση – αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού και των αποτελεσμάτων της έρευνας, προέκυψε ότι διαχειρίστρια του επίμαχου προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι η 35χρονη και σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή της σε άλλες ομοειδείς-συναφείς πράξεις.
Οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε χρήστες του διαδικτύου
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου:
Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που λαμβάνουν γνώση από άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο που φέρονται να εκπροσωπούν Φορείς ή Οργανισμούς και να επαληθεύουν αυτές με επικοινωνία με το αρμόδιο Οργανισμό ή εταιρία
να μην αποστέλλουν προσωπικά τους δεδομένα (Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ., ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, αντίγραφα ταυτοτήτων, διαβατηρίων, κωδικούς ΤΑΧΙS κτλ), σε άγνωστα άτομα-χρήστες του διαδίκτυο .Σε ό,τι αφορά τους μαϊμού-εφοριακούς αυτή τη φορά δύο άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν κοντά στο Καρπενήσι με περιπετειώδη τρόπο και μπλόκα της αστυνομίας γιατί έταζαν επιστροφές χρημάτων!
Οι μαϊμού εφοριακοί και οι δήθεν επιστροφές
Είχαν επισκεφθεί νωρίτερα μια 82χρονη, την οποία αρχικά έπεισαν ότι η κόρη της “είχε λαμβάνειν” από την Εφορία μεγάλο ποσό επιστροφής, αλλά έπρεπε να πληρωθεί το παράβολο πρώτα για την εκταμίευση του ποσού.
Η γυναίκα μπήκε στο σπίτι, πήρε ένα κουτί με κάποιες χιλιάδες ευρώ, αλλά τηλεφώνησε πριν στην κόρη της.
Βλέποντας την κίνηση οι… Εφοριακοί, έπεσαν πάνω της να της πάρουν το τηλέφωνο. Ακολούθησε… πάλη και οι δράστες αναγκάστηκαν να εξαφανιστούν.
Δόθηκαν όμως στοιχεία, στήθηκε μπλόκο και συνελήφθησαν.
Ταυτοποιείαι η μία μετά την άλλη υποθέσεις απάτης με θύματα κι άλλες ηλικιωμένες γυναίκες.