Kατά της κυβέρνησης, στρέφονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη σύλληψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου.
Ο εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος αποφάσισε να μην τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Αντίθετα η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης.
«Η δημοκρατία έχει αντισώματα, η ελευθερία του τύπου νίκησε» δήλωσε εξερχόμενος των δικαστηρίων της Ευελπίδων ο Παναγιώτης Λάμψιας ενώ σε δήλωσή του ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης ανέφερε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».
«Δεν είναι μια μάχη που αφορά την εφημερίδα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά πώς κοιμήθηκαν αυτοί αυτό το βράδυ» δήλωσε ο εκδότης του Φιλελεύθερου Θανάσης Μαυρίδης.
«Ήρθαν να εκφράσουν το νέο και εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό. Δεν αντέχουν την κριτική που περιγράφει τις άθλιες συνθήκες της Μόριας» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ενώ εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «είναι καθεστωτική η λογική να ασκούνται πιέσεις φίμωσης του Τύπου μέσω μηνύσεων. Είναι συνταγματική παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου».
Νέα Δημοκρατία: «Επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού»
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».
Κίνημα Αλλαγής: «Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται – Θέλουν να τα ελέγχουν όλα»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε τα εξής για την δίωξη των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος:
«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά.
Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους.
Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας.»
Η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Facebook:
«Αντισυνταγματική η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα τύπου. Απαγορεύεται από το 2001 με ρητή αναθεώρηση του άρθρου 14 παρ. 7 του Συντάγματος»
Η εφαρμογή της διαδικασίας των αυτόφωρων εγκλημάτων στο πεδίο της ποινικής ευθύνης του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα ενός σκανδαλώδους συνδυασμού αυταρχισμού και αδράνειας. Για το πρώτο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση στο μέτρο που ασκεί τον διοικητικό έλεγχο της αστυνομίας. Για το δεύτερο την ευθύνη έχει ο νομοθέτης, πρωτίστως όμως η δικαστική εξουσία που οφείλει να ανάγεται απευθείας στο Σύνταγμα.
Η ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό οδηγεί συχνά πια τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και του περίγυρού της στην επιλογή να ενεργοποιούν, με την άμεση υποβολή έγκλησης, την αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο ή σχόλια στα ραδιοτηλεοπτικά ή ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν τους ενδιαφέρει η εντύπωση του αυταρχισμού. Κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου.
Όμως με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 καταργήθηκε ρητά η προγενέστερη διατύπωση της παραγράφου 7 του άρθρου 14 που όριζε ότι τα αδικήματα του Τύπου είναι αυτόφωρα και αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει ότι «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών αποφάσεων».
Το Σύνταγμα ήδη από το 2001 όχι μόνο δεν επιβάλλει, αλλά απαγορεύει τον χαρακτηρισμό των τυχόν αδικημάτων του Τύπου ως αυτοφώρων. Οι σχετικές διατάξεις της κοινής ποινικής ( δικονομικής και ουσιαστικής νομοθεσίας) εφόσον προβλέπουν το αντίθετο, είναι παραμεριστέες και ανεφάρμοστες ως αντισυνταγματικές.
Ήδη με το νόμο 2234/1994 – όταν ήμουν υπουργός Τύπου – καταργήθηκε ο μεταξικός νόμος περί Τύπου που ίσχυε ως τότε.
Άλλωστε για να υπάρχει αυτόφωρο έγκλημα, πρέπει να υπάρχει έγκλημα. Στην περίπτωση των δημοσιευμάτων και προφορικών σχολίων των ΜΜΕ, ποιος καθορίζει την ύπαρξη εγκλήματος, μόνος ο εγκαλών με μόνη την υποβολή έγκλησης, χωρίς καμία εισαγγελική αξιολόγηση; Τι σχέση έχει αυτό με τον ορισμό του αυτόφωρου εγκλήματος ( άρθρο 242 ΚΠΔ) ; Κανένα. Ο αυτόφωρος χαρακτήρας των αδικημάτων Τύπου ήταν νομικό πλάσμα προβλεπόμενο ρητά από το Σύνταγμα πριν την αναθεώρηση του 2001. Τώρα αυτό δεν υπάρχει.
Η κράτηση, έστω για ώρες, δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτόφωρου συνιστά προσβολή των άρθρων 5 και 6 του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και διάπραξη του εγκλήματος της κατακράτησης παρά το Σύνταγμα από όποιον διέταξε την κράτηση ή συνέπραξε σε αυτήν.
Καιρός να σταματήσει η αυταρχική αστειότητα της δήθεν αυτόφωρης διαδικασίας στα τυχόν αδικήματα τύπου.
Για την κυβέρνηση ισχύει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». Για τη δικαιοσύνη όμως δεν υπάρχει δικαιολογία.
Ποτάμι: «Θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα»
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, ανακοίνωσε ότι:
«H εικόνα των δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί».
Στην ευρωβουλή το θέμα
Τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» επισκέφτηκε αργά το απόγευμα στο ΑΤ Εξαρχείων ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί.
Παράλληλα, η Εύα Καϊλή έκανε γνωστό ότι, από κοινού με τον Ανδρέα Λοβέρδο, θα φέρει το θέμα στην Ευρωβουλή.