Πρόσθετα έσοδα στον ΕΦΚΑ, αυξήσεις σε επιδόματα και αύξηση της ελάχιστης εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019. Είναι μια θετική εξέλιξη για τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος και για τις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Επιβάρυνση θα υποστούν μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες που […]
Πρόσθετα έσοδα στον ΕΦΚΑ, αυξήσεις σε επιδόματα και αύξηση της ελάχιστης εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019.
Είναι μια θετική εξέλιξη για τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος και για τις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Επιβάρυνση θα υποστούν μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, υπολογιζόμενη επί του κατώτατου βασικού μισθού.
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση αυτόν – όπως το επίδομα ανεργίας, διάφορα βοηθήματα, αμοιβές για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ.
Για όσους αμείβονται με των κατώτατο μισθό, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν σε απόλυτα μεγέθη – όχι ως ποσοστό επί του μισθού. Έτσι, το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής θα είναι θετικό.
Σήμερα ο βασικός μισθός είναι 586,08 ευρώ και με την αναπροσαρμογή του, θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι ελάχιστες εισφορές.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου «η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς μισθωτών με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους, καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών». Συνεπώς το κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών επί πλήρους απασχόλησης για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών που από 1/1/2017 εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. ανέρχεται στο ποσό των 586,08 ευρώ και ισχύει από 1-1-2017.
Στις περιπτώσεις που ο μισθωτός είναι έως 25 ετών η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών της κατηγορίας αυτής με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους είναι η προβλεπόμενη με τις διατάξεις της παρ.3 (περ.β’) της υποπαρ.ΙΑ.11 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α’222) ήτοι 510,95 ευρώ.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι εφόσον η απασχόληση δεν είναι πλήρης, οι εισφορές υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως καταβαλλόμενων αποδοχών, έστω κι αν αυτές υπολείπονται της ανωτέρω κατά περίπτωση ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού εισφορών.
Αυξήσεις στα επιδόματα
Επίσης, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιφέρει αυξήσεις και σε σειρά επιδομάτων όπως είναι:
Επίδομα ανεργίας: Το σημερινό τακτικό επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο 55% του βασικού μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ) και ανέρχεται σε 360 ευρώ. Αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%. Συνεπώς η αύξηση του βασικού μισθού θα οδηγήσει και σε αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
Η παροχή προστασίας της μητρότητας. Το καταβαλλόμενο μικτό μηνιαίο ποσό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ και σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά. Προκειμένου για τις μερικώς απασχολούμενες, μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω αναφερόμενου. Χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.
Το εποχικό επίδομα ανεργίας. Τα εποχικά επαγγέλματα είναι αυτά που προσδιορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.τ.λ.). Το εποχικό βοήθημα είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Το ειδικό βοήθημα μετά την λήξη επιδότησης της ανεργίας. Το συγκεκριμένο βοήθημα ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (360/25).
Οι αμοιβές των συμμετεχόντων στα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ, θα αναπροσαρμοστούν καθώς υπολογίζονται επίσης ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.