“Οι αράχνες κάνουν σεξ- πάρτι” – Τον γύρο του κόσμου κάνει το απόκοσμο θέαμα στο Αιτωλικό (pics-vids)

ΕΛΛΑΔΑ

“Οι αράχνες κάνουν σεξ- πάρτι” – Τον γύρο του κόσμου κάνει το απόκοσμο θέαμα στο Αιτωλικό (pics-vids)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες με το πέπλο αράχνη στο Αιτωλικό. Μάλιστα πολλοί τουρίστες σπεύδουν να απαθανατίσουν το εξωγήινο σκηνικό. Οι εντυπωσιακές εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα τεράστιο πέπλο από αράχνες να έχει καλύψει τα φυτάσε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων, δημοσιεύτηκαν τόσο στο CNN, όσο και στον Guardian, την Usa Today καθώς και […]

24.09.2018 | 09:27

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες με το πέπλο αράχνη στο Αιτωλικό. Μάλιστα πολλοί τουρίστες σπεύδουν να απαθανατίσουν το εξωγήινο σκηνικό.

Οι εντυπωσιακές εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα τεράστιο πέπλο από αράχνες να έχει καλύψει τα φυτάσε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων, δημοσιεύτηκαν τόσο στο CNN, όσο και στον Guardian, την Usa Today καθώς και στο Instagram της εφημερίδας Economist.

Ο Guardian έγραψε στον τίτλο του «Τεράστιος ιστός από αράχνες καλύπτει ελληνική παραλία», ενώ η USA Today, έγραψε «Ιστός αράχνης κάλυψε ελληνική παραλία- Οι αράχνες κάνουν σεξ- πάρτι».

Πάντως το Αιτωλικό δεν είναι το μόνο μέρος το οποίο γέμισε με ιστούς αράχνης, καθώς το ίδιο πράγμα είχε συμβεί και στο Ισραήλ πριν ένα χρόνο.

Κι αυτό γιατί, οι όχθες του ποταμού Σορέκ είχαν γεμίσει με ιστούς αράχνης από τα εκατομμύρια αραχνών που έτρωγαν ασταμάτητα κουνούπια.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Φώτης Περγαντής, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «aeras fm 99.5»και εξήγησε πώς ακριβώς σχηματίστηκε αυτό το μεγάλο πέπλο.

Αναλυτικά ο ίδιος είπε πως το πέπλο από αράχνες οφείλεται στο φαινόμενο υπερανάπτυξης αραχνών, το οποίο με την σειρά του οφείλεται στην εμφάνιση υπερπληθυσμού της Σκνίπας.

«Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες εμφάνισης υπερπληθυσμού της Σκνίπας, είδος της οικογένειας με την επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE που δεν έχει σχέση με τα κουνούπια, δεν έχει προβοσκίδα και δεν τσιμπά αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική και να δημιουργεί ορισμένα προβλήματα.  Τα αυγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω.

Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αυγά πάλι στο νερό. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα.  Μια τέτοια υπερανάπτυξη  μπορεί να εμποδιστεί με χρήση ψεκασμών».

Επίσης όσο αναφορά τις αράχνες ο κ.Περγαντής επισημαίνει ότι «το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών  αραχνών που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες.

Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι. Αυτό είχε ξανασυμβεί προ ετών υπό ανάλογες συνθήκες. Αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. Οι χρόνοι που θα γίνουν αυτά εξαρτώνται από τον καιρό».

Τι λέει ο κ. Μπότας, βιολόγος

Exit mobile version