Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησαν ότι «αυτήν τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Οι ίδιες πηγές λένε ότι «συμφώνησαν πως κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτήν τη […]
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησαν ότι «αυτήν τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια».
Οι ίδιες πηγές λένε ότι «συμφώνησαν πως κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτήν τη στιγμή είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».
Το ιστορικό της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Ενοχλήθηκαν οι ΑΝΕΛ από τον Κοτζιά μετά την αγγελία του για την υπερψήφιση της συμφωνίας από άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές τον Ιανουάριο και μετά στη Βουλή. «Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής, κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδη για να προκαλέσει την… έκρηξη Κοτζιά.!
Κοτζιάς σε Καμμένο: «Άλλοι απειλούν ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση. Την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας».
Να τονισθεί ότι ο κ Τσίπρας είχε πει στη ΔΕΘ: «Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ τη θέση και τη στάση του Πάνου του Καμμένου, που είναι μια στάση αρχής, αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Και του το έχω εκφράσει, του το έχω πει. Πιστεύω, βεβαίως, ότι, και ο ίδιος καταλαβαίνει πως η Συμφωνία αυτή ανοίγει μια δυναμική για τη χώρα, το βλέπει. Όμως, είναι δεσμευμένος σε μια θέση και στάση αρχής. Εγώ αυτό το σέβομαι. Θέση και στάση αρχής, όπου την έχει εδώ και πολλά χρόνια, η όποια λύση να μην εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Εντούτοις, είναι προφανές ότι με βάση τη διεθνή πραγματικότητα, τους διεθνείς συσχετισμούς, δεν θα μπορούσε ποτέ να έρθει μια τέτοια λύση, ακόμη κι αν όλοι θα την επιθυμούσαμε. Έχουμε μια λύση σήμερα που δίνει μια προοπτική, επαναλαμβάνω, πολύ σημαντική για τη χώρα.
Ας μην λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Εδώ και 25 χρόνια πάνω από 140 χώρες γύρω μας την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία. Αλλά ακόμη και αυτές που δεν την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία και λένε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λένε της Μακεδονίας. Στην Ελλάδα το κόβουμε αυτό, λέμε ΠΓΔΜ, λες και το “Μ” είναι κάτι άλλο. Ή λέμε Σκοπιανοί. Γι’ αυτό είπα ότι είναι σαν να έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Και βεβαίως, αν μπείτε σε έναν διαδικτυακό τόπο ή στο Google ή οπουδήποτε αλλού και πληκτρολογήσετε τη λέξη Macedonia, δυστυχώς σήμερα δεν βγαίνει ο Λευκός Πύργος, βγαίνουν σλαβικά γράμματα. Λοιπόν, αυτό θα τελειώσει. Σλαβικά γράμματα θα μπαίνουν μονάχα στο North Macedonia. Και Macedonia και Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Και η Συμφωνία, βεβαίως, είναι απόλυτα σαφής, δεν θέλω να επανέλθω, σε ό,τι αφορά και την κατοχύρωση της Ιστορίας μας. Και ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Των συμβόλων μας, του Αστεριού της Βεργίνας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλα αυτά τα πολύ σημαντικά και καθόλου δευτερεύοντα ζητήματα, σε ό,τι αφορά την Ιστορία μας».
Μητσοτάκης: «Υπέγραψαν ερήμην του ελληνικού λαού»
«Είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν, ερήμην της ελληνικής Βουλής, ερήμην του ελληνικού λαού, οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. Μια συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη “Μακεδονική ταυτότητα” και τη “Μακεδονική γλώσσα” στους γείτονές μας. Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς. Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Του λέω και κάτι ακόμα: να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο. Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή. Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει και η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Λεβέντης: «Επιβαρύνει τη θέση του ο Τσίπρας»
«Αν ο κ. Τσίπρας έχει κατά νου να περάσει την συμφωνία αυτή με διάσπαρτες ψήφους αποστατών από άλλα κόμματα, να γνωρίζει ότι επιβαρύνει πάρα πολύ την θέση του σε βαθμό που θα αντιμετωπίσει μετά τις εκλογές την Δικαιοσύνη». Η Ένωση Κεντρώων σημειώνει επίσης: «Με συνέταιρο που παριστάνει ότι δεν συμφωνεί και με περιστασιακές ψήφους αποστατών δεν λύνονται τέτοια κορυφαία εθνικά ζητήματα».
Ο Ζάεφ το βιολί του…
Κι όμως! Τον Ζάεφ τον υποδέχθηκαν στον Λευκό Οίκο! Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έγραψε: «Καλωσορίσαμε τον Ζόραν Ζάεφ στον Λευκό Οίκο. Επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της ιστορικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή». Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μέσω Twitter έκανε λόγο για μια «κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς έλαβε μηνύματα αποφασιστικότητας στην επίτευξη της συμφωνίας Πρεσπών», πρόσθεσε. Ο Ζάεφ υπογράμμισε πως με την συμφωνία διασφαλίζεται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία των πολιτών.
Τζανακόπουλος: «Ευχόμαστε το δημοψήφισμα να καταλήξει θετικά»
«Έχουμε μπροστά μας δύο διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν στη γειτονική χώρα. Έχουμε το δημοψήφισμα σε λίγες ημέρες από σήμερα, που ευχόμαστε να καταλήξει θετικά και έχουμε στη συνέχεια τη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που έχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Επομένως, εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να περιμένουμε, να μην προεξοφλούμε. Ευχόμαστε φυσικά να καταλήξουν θετικά αυτές οι δυο διαδικασίες και στη συνέχεια, εφόσον αυτές καταλήξουν με τον τρόπο που θέλουμε, η Συμφωνία θα έλθει στη Βουλή και υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί για την κύρωσή της. Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση υπό προθεσμία, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο αν κάνει κανείς τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά. Επομένως, θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσουν να εξαντλήσουν την τετραετία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Θύμα προπηλακισμού ο Καλαντζής «από Χρυσαυγίτες» – Υπέβαλε μήνυση