Άλλοθι στις αντιεμβολιαστικές ομάδες να μην προχωρούν στον εμβολιασμό των παιδιών και σκεπτικισμό στους γονείς που ήδη έχουν συναινέσει στον εμβολιασμό των παιδιών τους φέρνει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας του 2015, βάσει της οποίας επιτρέπεται ο μη εμβολιασμός σε περιπτώσεις αντένδειξης, για τις οποίες μάλιστα, απαιτείται ιατρική βεβαίωση. Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων […]
Άλλοθι στις αντιεμβολιαστικές ομάδες να μην προχωρούν στον εμβολιασμό των παιδιών και σκεπτικισμό στους γονείς που ήδη έχουν συναινέσει στον εμβολιασμό των παιδιών τους φέρνει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας του 2015, βάσει της οποίας επιτρέπεται ο μη εμβολιασμός σε περιπτώσεις αντένδειξης, για τις οποίες μάλιστα, απαιτείται ιατρική βεβαίωση.
Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), με αφορμή το αίτημα παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων για προσκόμιση του βιβλιαρίου των παιδιών από το οποίο να πιστοποιείται η πραγματοποίηση των εμβολίων βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
Η εγκύκλιος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Νταλούκας και ο γραμματέας Δημήτρης Φούσκας, με επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Παιδείας, τον περασμένο Απρίλιο έστειλε έγγραφο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ζητώντας την εφαρμογή υπουργικής απόφασης του 2014, με την οποία ζητείται η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
Επί της απόφασης αυτής, το υπουργείο Παιδείας το Δεκέμβριο του 2015, είχε διευκρινίσει ότι «είναι υποχρεωτικά όλα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».
Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από:
α)Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή
β) Δlνσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή
γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή
δ)Ασφαλιστικούς φορείς, ή
ε)ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ. Α’ ΦΕΚ 287).
Για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Δlντών των Σχολικών μονάδων και των Προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων με τους ανωτέρω φορείς καθώς και με τους Φορείς Κοινωνικής Στήριξης (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), προκειμένου να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των μαθητών των ανωτέρω ομάδων.”
Οι επιπτώσεις
Με δεδομένα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων σημειώνουν ότι πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν.
Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. Με απλά λόγια είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους.