Βίντεο-ντοκουμέντο, που καταγράφει τη στιγμή της απαγωγής των δύο 11χρονων αγοριών στην Κύπρο, μετέδωσε o σταθμός Σίγμα.
Στο βίντεο απεικονίζεται ο δράστης να περπατάει μπροστά και να τον ακολουθούν τα δύο παιδάκια.
Σήμερα, ο 35χρονος φερόμενος απαγωγέας οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτησή του.
Hδη χθες ο 35χρονος έδωσε πολύωρη κατάθεση στους ανακριτές, ενώ πολύωρες ήταν και οι έρευνες στο διαμέρισμά του, εκεί όπου εντοπίστηκαν μετά από 8 ώρες τα δυο αγόρια.
Η προσαγωγή του υπόπτου στο δικαστήριο έγινε με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Ισχυρή αστυνομική δύναμη υπήρχε και στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Τα δύο αγόρια έμειναν στα χέρια του απαγωγέα για περίπου οκτώ ώρες. Χθες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και είναι καλά στην υγεία τους.
Ένας παρατηρητικός γείτονας τηλεφώνησε στην αστυνομία, τους είπε όσα είχε δει και έτσι λίγα λεπτά αργότερα οι άνδρες της κυπριακής αστυνομίας περικύκλωσαν το διαμέρισμα του άνδρα που φερόταν ως ύποπτος.
Χαρακτηριστική του τι ακολούθησε είναι η περιγραφή του philnews.co.cy:
«Οι δύο αστυνομικοί που ξεκίνησαν να διερευνήσουν μια από τις δεκάδες πληροφορίες που έφταναν στην Αστυνομία και ερευνούνταν από περίπολα μετά από αξιολόγηση, εξεπλάγησαν όταν ο ένοικος του διαμερίσματος τους άνοιξε αμέσως την πόρτα του. Βρισκόταν μόλις ένα χιλιόμετρο από το σχολείο στις Καμάρες όπου το πρωί είχαν απαχθεί οι δύο μαθητές και φίλοι, ο Φίλιππος και ο Θεμιστοκλής και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία πέρασε κυριολεκτικά από μια κόλαση.
Του είπαν ότι διερευνούν μια υπόθεση και τον ρώτησαν αν μπορούν να περάσουν. Τους απάντησε καταφατικά, αλλά του ζήτησαν να περιορίσει πρώτα τους τέσσερις σκύλους που είχε μαζί του. Τους έκλεισε σε ένα δωμάτιο και οι αστυνομικοί εισήλθαν στο διαμέρισμα. Σε ένα τραπεζάκι πρόσεξαν ένα σχολικό αντικείμενο. Το είχαν αφήσει τα παιδιά πριν ο απαγωγέας τα κοιμίσει σε άλλο δωμάτιο.
Αυτό το αντικείμενο έθεσε τους δύο αστυνομικούς σε συναγερμό. Ακινητοποίησαν αμέσως τον 35χρονο και του φόρεσαν χειροπέδες χωρίς να φέρει καμία αντίσταση, και ο ένας αστυνομικός έτρεξε σε διπλανό δωμάτιο όπου βρήκε τα δυο παιδιά να κοιμούνται. Είχαν περάσει σχεδόν οκτώ ώρες από την απαγωγή τους, ήταν εξαντλημένα, αλλά είχαν πιει και τη λεμονάδα που τους έδωσε ο απαγωγέας και στην οποία είχε ρίξει κάποιο ηρεμιστικό για να μπορέσει να ελέγξει τα παιδιά και να μην τον προδώσουν με φωνές».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του παιδιού στην αστυνομία, ο δράστης τα προσέγγισε αναφέροντας ότι είναι ο νέος δάσκαλος Γεωγραφίας και τους είπε να τον ακολουθήσουν, τους έβαλε με τη βία στο όχημα αναφέροντας τους χαρακτηριστικά «Κάτσετε αλλιώς θα σας σκοτώσω».
Στη συνέχεια τους πήγε στο διαμέρισμά τους, τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια και τους έφτιαξε λεμονάδα, την όποια τους έβαλε να την πιουν.
Αν και αρχικά τα κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν την πληροφορία ότι τα κίνητρα πίσω από την απαγωγή των δύο παιδιών ίσως ήταν τα λύτρα, τώρα αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή άλλωστε είναι και η εξήγηση το ίδιου του δράστη, του 35χρονου Γιώργου Νικολάου ο οποίος υποστήριξε στις αρχές ότι απήγαγε τα δυο παιδιά για να ζητήσει λύτρα.
Η εξήγησή του αυτή, όμως, δεν έγινε πιστευτή από τους ανακριτές οι οποίοι επί ώρες εξέταζαν τα προσωπικά του αντικείμενα στο διαμέρισμα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα κ.λπ. αναζητώντας απαντήσεις για τα κίνητρα της απαγωγής.
Σήμερα θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου και αναμένεται ότι θα αποκαλυφθούν τα κίνητρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει αρκετά στοιχεία γύρω από την προσωπική του ζωή, που είναι πιθανό να ρίχνουν φως.
Τα δύο αγοράκια που απήχθησαν ήταν φίλοι, τόσο στο σχολείο, όσο και εκτός σχολείου, ενώ ο πατέρας του ενός, είναι γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και η μητέρα του δεύτερου είναι η νοσοκόμα του γιατρού.
Επίσης ακόμα ένα από τα παιδάκια που προσεγγίστηκαν από τον δράστη είναι εγγονάκι γνωστής γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Η σύμπτωση αυτή αποτέλεσε γρίφο για τους ανακριτές, οι οποίοι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν τα κομμάτια του παζλ, έτσι ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο τα κίνητρα του δράστη σχετίζονταν με την επαγγελματική δραστηριότητα των γονιών των παιδιών και κατά πόσο λειτουργούσε με σκοπό.