Η Φώφη Γεννηματά μίλησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους εταίρους ενόψει του δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό. «Οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνουν τη φτώχεια, προκαλούν ανασφάλεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, […]
Η Φώφη Γεννηματά μίλησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους εταίρους ενόψει του δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό.
«Οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνουν τη φτώχεια, προκαλούν ανασφάλεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά και στον λαϊκισμό» τόνισε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.
«Η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, η αστάθεια στον Ευρωπαϊκό περίγυρο, η υπονόμευση του πολυμερούς διεθνούς συστήματος, ανοίγουν τον δρόμο σε απόψεις που αμφισβητούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Οφείλουμε να ανοίξουμε μέτωπο στις πολιτικές τύπου Όρμπαν, αλλά και σε όλες τις ακροδεξιές πολιτικές στην Ευρώπη» προσέθεσε.
Για την οικονομία:
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με τον τερματισμό του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα. Αλλά ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πιστεύουμε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να μειώσουμε τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και να βελτιώσουμε σημαντικά τις ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους. Με τόσο υψηλά πλεονάσματα η Ελλάδα καταδικάζεται σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για το Σκοπιανό:
«Η Συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν προσφέρει τη λύση. Δεν κλείνει ιστορικά τραύματα. Ανοίγει νέα. Γι’ αυτό και φοβάμαι ότι δεν θα έχει προοπτική. Και γι’ αυτό μας βρίσκει αντίθετους όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη Συμφωνία, δεν είμαστε αντίθετοι στην έντιμη, ευρωπαϊκή και σταθερή λύση. Καθαρές κουβέντες».