Το φόβο και την αγωνία των μεταναστών που ζουν στα κέντρα υποδοχής των νησιών του Αιγαίου για τον πολύ βαρύ χειμώνα που έρχεται μεταφέρει ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Όπως υπενθυμίζει, ήδη αρκετοί έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας μην αντέχοντας τη ζωή σε τέτοιες συνθήκες. Ακόμα και όσοι βρίσκονται στις λίστες για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα φοβούνται […]
Το φόβο και την αγωνία των μεταναστών που ζουν στα κέντρα υποδοχής των νησιών του Αιγαίου για τον πολύ βαρύ χειμώνα που έρχεται μεταφέρει ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Όπως υπενθυμίζει, ήδη αρκετοί έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας μην αντέχοντας τη ζωή σε τέτοιες συνθήκες.
Ακόμα και όσοι βρίσκονται στις λίστες για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα φοβούνται ότι οι βροχές των επόμενων ημερών θα μετατρέψουν τα κέντρα υποδοχής σε χωράφια με λάσπη.
«Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν κάτι όταν έχουν πάρει τόσα χρήματα για να φροντίσουν τις συνθήκες ζωής μας;» αναρωτιέται ο 53χρονος Τζαμάλ που ζει στη Μόρια στον απόηχο της συζήτησης για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό.
«Η απορία του εκφράζει την απογοήτευση όσων που έχουν εγκλωβιστεί στα κέντρα υποδοχής με την προφανή ανικανότητα της κυβέρνησης να προσφέρει ακόμα και τις πιο βασικές παροχές» προσθέτει το ρεπορτάζ
Ο Τζαμάλ μέχρι να φύγει στις 8 Οκτωβρίου, πρέπει να ζήσει στις γεμάτες από κόσμο σκηνές που βρίσκονται έξω από τον επίσημο καταυλισμό της Μόριας. Οι θέσεις αυτές αλλάζουν χέρια για 60-100 ευρώ αλλά όταν θα έρθουν οι πρώτες βροχές τότε ο πρόχειρος καταυλισμός κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα χωράφι με λάσπη.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπενθυμίζει τις καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα προβλήματα στη Μόρια και αλλού προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τα ρίχνει όλα στις συνεχιζόμενες ροές. Όπως σημειώνει από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στα νησιά 21.737 άτομα, όταν όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 17.563.
«Ο χειμώνας είναι κοντά και ο φόβος είναι ότι ο χώρος στη Μόρια θα είναι τόσο ελλιπώς προετοιμασμένος όπως συνέβη και πριν από ένα χρόνο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μέχρι το κράτος να υποχρεωθεί να επιλύσει την επόμενη κρίση» καταλήγει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Δείτε ακόμη: