Πως η εικόνα της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά αναβαθμισμένη» σε σύγκριση και με τις προηγούμενες επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή σε δημοσιογράφους. Επισήμανε δε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια ακούγεται η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ μέσα στα πέντε μεγάλα θέματα, προς […]
Πως η εικόνα της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά αναβαθμισμένη» σε σύγκριση και με τις προηγούμενες επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή σε δημοσιογράφους.
Επισήμανε δε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια ακούγεται η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ μέσα στα πέντε μεγάλα θέματα, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας. Συμπλήρωσε ότι και οι επαφές του Έλληνα ΥΠΕΞ και η ζήτηση που υπήρξε για συνομιλίες με την ελληνική πλευρά «ήταν εξαιρετικά μεγάλη και φανερώνει ότι η Ελλάδα είναι ένα σημείο αναφοράς.
«Πολύ θετικά» αποτιμώνται και οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με «εξαιρετικά σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ», δεδομένου ότι συναντήθηκε με τους επικεφαλής τριών εκ των σημαντικότερων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επισήμανε επίσης ότι στο γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, είχε μαζί του ορισμένους από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας με συνολικά assets και κεφάλαια που διαχειρίζονται ύψους συνολικά κάποιων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
«Και είναι σημαντικό να διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τη χώρα, τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, ώστε να δημιουργηθεί μια θετική προδιάθεση, ένα θετικό κλίμα για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα», είπε.
Ανάμεσα στις συζητήσεις που έγιναν στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Ρος, συγκαταλέγεται και ένα σχόλιο εκ μέρους του Αμερικανούς υπουργού Εμπορίου. Όπως μεταφέρει η ανώτατη κυβερνητική πηγή, και αφού είχαν περιγραφεί από τον πρωθυπουργό οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και τα αποτελέσματα που επέφεραν στο δημοσιονομικό πεδίο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου πήρε τον λόγο και είπε πως «αυτές τις επιτυχίες θα μπορούσε να τις έχει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση».
Η ανώτατη πηγή της κυβέρνησης σημείωσε ότι πέρα από τις υπάρχουσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, το υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται και την προσέλκυση κι άλλων, «αυτοί οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί διαμορφώνουν συνολικά το κλίμα στις αγορές ομολόγων και τις πραγματικές επενδύσεις».
Η ανώτατη πηγή ρωτήθηκε και για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Ανέφερε ότι από το 2015, από την περίοδο Ομπάμα, η κυβέρνηση έχει τη στρατηγική επιλογή να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προοπτική στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για να δημιουργήσει και μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες στη ΝΑ Μεσόγειο -με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ κυρίως- ένα πλαίσιο σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μια στρατηγική επιλογή που προάγει τα εθνικά συμφέροντα, αναβαθμίζει τον διεθνή πολιτικό ρόλο της χώρας και η οποία δεν έρχεται σε σύγκρουση με το βασικό μας δόγμα της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Δηλαδή οι στρατηγικοί σύμμαχοι της χώρας είναι δεδομένοι, αλλά δεν εμποδίζει αυτό την Ελλάδα να έχει καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίες με άλλες χώρες στην περιοχή, με τον αραβικό κόσμο, Ρωσία, κτλ, επισημαίνει. Ανέφερε ότι η περίοδος Ομπάμα ήταν αυτή που συντέλεσε να αλλάξει και το κλίμα στην Ελλάδα για τον ρόλο των ΗΠΑ και τη σημασία που μπορεί να έχει η στρατηγική συνεργασία μαζί της. Στη συνέχεια, με την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, η Αθήνα υπογράμμισε τη βούληση της να συνεχίσει αυτή τη στρατηγική, «παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, γιατί στην εξωτερική πολιτική αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».
Εκτίμησε δε ότι από την πλευρά των ΗΠΑ η εμβάθυνση μιας καλής στρατηγικής συνεργασίας σχετίζεται με τις στρατηγικές επιλογές τους στην περιοχή και τις ισορροπίες στην περιοχή. «Γιατί πράγματι η Ελλάδα είναι ένα πολύ κρίσιμος και χρήσιμος σύμμαχος στην περιοχή για τις ΗΠΑ», τόνισε, εξηγώντας ότι πρόκειται για χώρα της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που γειτνιάζει με μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τη Ρωσία και που μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα ασφάλειας, κρίσιμο και χρήσιμο, αλλά και στον βαθμό που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται σε μια περίοδο εντάσεων.
«Επιπλέον, έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση ότι έχουμε μια πολύ σοβαρή στάση στα κρίσιμα διεθνή ζητήματα, στάση αρχών και είμαστε και αποτελεσματικοί: βγάλαμε τη χώρα από μια πολύ μεγάλη κρίση που απέτυχαν οι δυο προηγούμενες με τα δύο πρώτα προγράμματα, το κάναμε κρατώντας την κοινωνία όρθια και με τη συναίνεση μεγάλου μέρους του λαού και στην διεθνή εξωτερική πολιτική έχουμε εποικοδομητική στάση, επιλύοντας μεγάλα διεθνή προβλήματα με αποφασιστικότητα». «Όλα αυτά συντελούν στο να είμαστε μια αξιόπιστη δύναμη για τις ΗΠΑ», ανέφερε συμπερασματικά.