Η τύχη των συντάξεων παραμένει άγνωστη από την 1-1-2019 ανεξάρτητα από τα αναγραφόμενα στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Η όποια αναφορά στο προσχέδιο για το θέμα των συντάξεων δεν θα σημάνει τίποτα, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο. […]
Η τύχη των συντάξεων παραμένει άγνωστη από την 1-1-2019 ανεξάρτητα από τα αναγραφόμενα στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Η όποια αναφορά στο προσχέδιο για το θέμα των συντάξεων δεν θα σημάνει τίποτα, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο. Κυβερνητική πηγή δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι στο προσχέδιο θα προβλέπεται η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.
Στόχος της κίνησης αυτής που αποφασίστηκε μόλις το πρωί της Παρασκευής είναι να καταγραφεί στους επίσημους πίνακες του Προϋπολογισμού του 2019, ότι και χωρίς την περικοπή, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, θα είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, όσο και είναι η μνημονιακή δέσμευση, ενώ δεν θα επιβαρυνθεί η οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο, είναι μια συνταγματική υποχρέωση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα σκαρίφημα του οριστικού σχεδίου του Προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή περί 20ης Νοεμβρίου. Εκεί θα αποτυπώνεται η το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το 2019 και τότε θα λυθούν οι απορίες για τις συντάξεις.
Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, θα είναι προσαρμοσμένο στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Δηλαδή θα καταγράφει τους στόχους που υπάρχουν ήδη στο Μεσοπρόθεσμο, ίσως οριακά βελτιωμένους, όπως και τα μέτρα πολιτικής που θα επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι.
Αλλαγές θα υπάρχουν στους δημοσιονομικούς στόχους του, με βελτιωμένες εκτιμήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 και συγκεκριμένα καλύτερη πορεία εξέλιξης των φορολογικών εσόδων, αλλά και μεγαλύτερου πλεονάσματος σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Επίσης, υψηλότερο θα εμφανίζεται το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνει η αγωνία σε εκατομμύρια συνταξιούχους, που νοιάζονται για την τσέπη τους, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν «επενδύσει» στην προοπτική της περικοπής των συντάξεων και έχουν χτίσει πάνω σε αυτή, την επικοινωνιακή τους στρατηγική, σύμφωνα με το Sofokleousin.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ψηφιστεί, με απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να εφαρμοστεί από την 1-1-2019 ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τον ν. Κατρούγκαλου. Αυτό θα σημάνει μειώσεις των συντάξεων έως και 18% από την 1-1-2019.
Με δεδομένο ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να αναγκαστεί να εφαρμόσει τη συγκεκριμένα διάταξη. Η πρόθεσή της διευκολύνεται από την πορεία του προϋπολογισμού τόσο του Κρατικού, όσο και του ΕΦΚΑ, καθώς αμφότεροι παρουσιάζουν υπερπλεονάσματα.
Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνούν με την κυβερνητική πρόθεση να αναστείλει τη μείωση των συντάξεων, εφόσον δεν κινδυνεύουν οι στόχοι των πλεονασμάτων το 2019 και στα επόμενα χρόνια.
Αντιδρά όμως το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στο μέτρο και το χαρακτηρίζει διαρθρωτικό, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν το θεωρούν διαρθρωτικό, αλλά εισπρακτικό που είναι αχρείαστο στην τρέχουσα συγκυρία επειδή υπεραποδίδει ο προϋπολογισμός.
Άλλωστε ανώτατη πηγή της Ευρωζώνης τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αποφάσεις την Ελλάδα θα ληφθούν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2018.