«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και συμπληρώνει: «Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω». Στο μεταξύ, όσο διασταυρώνονται οι κωδικοί του εθνικού κτηματολογίου γίνεται σαφές ότι το ζήτημα αφορά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και […]
«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και συμπληρώνει: «Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω».
Στο μεταξύ, όσο διασταυρώνονται οι κωδικοί του εθνικού κτηματολογίου γίνεται σαφές ότι το ζήτημα αφορά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Κρήτη. Ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και της διαχείρισης των μνημείων, τονίζοντας ότι πρόκειται για de facto ακίνητη περιουσία που ανήκει στο δημόσιο και υπερβαίνει κάθε συναλλαγής. Παράλληλα, ζήτησε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον Υφυπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα.
Η κυρία Ζορμπά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί» και προσθέτοντας «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό». «Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανέναν αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, γιατί είναι έργο υποδομής», συμπλήρωσε με σαφήνεια η κυρία Ζορμπά.
«Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, συμπληρώνοντας πως «οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού. Χαίρομαι λοιπόν που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Τόσο η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Για αυτήν την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού».