Τσίπρας: Να μην ξεχνάμε το παρελθόν – Σταϊνμάιερ: Έχουμε ηθική ενοχή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσίπρας: Να μην ξεχνάμε το παρελθόν – Σταϊνμάιερ: Έχουμε ηθική ενοχή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μομέντουμ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά «αυτό δεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από […]

11.10.2018 | 13:22

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μομέντουμ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά «αυτό δεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».

«Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, όπου από εκεί εκτοπίστηκαν σε Άουσβιτς και Νταχάου. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» απάντησε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαρύνει».

«Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρέωση μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε όσα έγιναν αλλά κυρίως θέλουμε να δώσουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα μας από την περίοδο αυτή, να επιτρέψουμε τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλο».

Τσίπρας: Μοντέλο συννενόησης η Συμφωνία των Πρεσπών

Στα υπόλοιπα θέματα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε περήφανος «γιατί εξήλθαμε της κρίσης προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους αλλά και γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας το χαρακτηρισμό «γενναίο θαρραλέο βήμα». «Πιστεύω ότι είναι μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου και ένα θαρραλέο βήμα που συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή».

Ειδικά για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας είπε, επίσης, ότι «μπορεί το μομέντουμ να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων 8 ετών, να αφήσουμε εκατέρωθεν στερεότυπα που επηρεάζουν τη σχέση μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας».

«Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν σε κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη, θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σταϊνμάιερ: Λυπάμαι που δεν δόθηκε τελική λύση στο Σκοπιανό μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερμανίας αναγνώρισε τον «επώδυνο δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις» προσθέτοντας ότι «γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς προσωπικά και πόσο δύσκολα ήταν για τους ανθρώπους που σήκωσαν το βάρος» προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητά της.

«Επειδή είχαμε συζητήσει τόσο συχνά τα ζητήματα αυτά στο παρελθόν βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω το σεβασμό μου γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες πήρατε το τιμόνι και οδηγήσατε τη χώρα εδώ που φτάσατε έξω από τα Μνημόνια. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό σε εσάς αλλά και σε όλο το λαό γιατί παρά τις τεράστιες δυσκολίες η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύω ότι ήταν υπέρ της Ευρώπης» είπε ακόμα ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας τη λύπη του «γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν δόθηκε μια τελική λύση». «Η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν ήταν υπέρ της συμφωνίας, αλλά αυτό δεν αρκούσε» πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση στο θέμα μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής

Exit mobile version