Αν και έδωσαν τα χέρια, έστω και για λίγο, οι χθεσινές δηλώσεις ήταν αφορμή για την απόλυτη ρήξη – τουλάχιστον off the record Τσίπρας – Καμμένος συμφώνησαν κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, «να πέσουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση των πολιτικών τους στο Μακεδονικό, όμως μόνο αυτό δεν έγινε. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει […]
Αν και έδωσαν τα χέρια, έστω και για λίγο, οι χθεσινές δηλώσεις ήταν αφορμή για την απόλυτη ρήξη – τουλάχιστον off the record
Τσίπρας – Καμμένος συμφώνησαν κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, «να πέσουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση των πολιτικών τους στο Μακεδονικό, όμως μόνο αυτό δεν έγινε.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Άμυνας «ξαναχτύπησε», και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.
Η «πρωτοβουλία Καμμένου» να προτείνει στην Ουάσινγκτον ένα νέο δικό του «Plan B» στο ονοματολογικό, αλλά και η επίσημη πρόσκληση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε, φυσικά, θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης εστιάσθηκαν κατά κύριο λόγο στο σκέλος του «Plan B» του υπουργού Άμυνας για τα Σκόπια και σχεδόν καθόλου για το θέμα των αμερικανικών βάσεων.
Όπως ανέφεραν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, η επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον, ήταν επίσημη κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του. Ο υπουργός Άμυνας, μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας την πολιτική της.
Η ενέργεια του κ. Καμμένου, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, αποκτά πρόσθετη βαρύτητα και εκ του γεγονότος ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Αθήνα, ο ίδιος δεν θέλησε καν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, δικαιολογούμενος έστω προσχηματικά ότι «εξέφραζε προσωπικές ή κομματικές απόψεις».
Κάτι, πάντως, που θα ήταν πρόδηλα υποκριτικό, δεδομένου ότι στο σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκε, εμφανίζεται να λέει τα όσα είπε διαβάζοντας από κείμενο, στην διάρκεια της επίσημης συνάντησης, και όχι από στήθους στο περιθώριό της.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, από τους ίδιους κύκλους εκφραζόταν η υποψία μήπως η όλη υπόθεση αφορά ένα ακόμη «άνοιγμα», χειρονομία καλής θέλησης, της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ, με άγνωστα τα τυχόν προσδοκώμενα ανταλλάγματα, το οποίο για να μην το «χρεωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, έγινε από τον «αντάρτη» κ. Καμμένο. Ο οποίος, ταυτόχρονα, με την «ανταρσία» του αυτή, να προσβλέπει, εν όψει εκλογών, σε ενίσχυση των ΑΝΕΛ, που δημοσκοπικά καταρρέουν.
Ένα πολύ βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, διαμορφώνουν πλέον οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.
Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε κάθε όριο αυτή τη φορά και ότι οι δηλώσεις του δεν κινούνται απλώς στο πλαίσιο μία προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένη την κομματική του βάση, με επίκεντρο τη μάχη για το Σκοπιανό, αλλά διαμορφώνει μία συνολικότερη διαφοροποίηση για μείζονα θέματα εθνικής στρατηγικής.
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ, τα οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική θέση. Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εμφανίστηκε στις ΗΠΑ να εκχωρεί όλη τη χώρα στους Αμερικάνους, προκειμένου να κάνουν στρατιωτικές βάσεις όπου τραβά η ψυχής τους, αναφέροντας για παράδειγμα τον Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε ένα «Plan B» για το Σκοπιανό.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ρωτήθηκαν σήμερα σε εκδήλωση για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Οι δυο υπουργοί κράτησαν αποστάσεις. «Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, αρνούμενος να σχολιάσει. Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, συμπλήρωσε: «Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα».
«Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον «News24/7».
«Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο».
Κατά τον Νίκο Ξυδάκη, οι προτάσεις Καμμένου «ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε θητείας αιρετού. Εκπνέει η κοινοβουλευτική περίοδος υπάρχει πίεση και άγχος. Το πράγμα γίνεται δύσκολο όταν αυτό το άγχος οδηγεί σε συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας. Ο κ. Καμμένος παρενέβη σε θέματα που είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει. Έχει διαμηνυθεί από τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. «Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού ενώ προειδοποίησε τον Πάνο Καμμένο ότι «προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις».
Γιώργος Κυρίτσης: Δεν είναι αρμόδιος ο Καμμένος
«Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες αυτές» είπε ο κ. Κυρίτσης.
Μιλώντας ειδικά για την πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί μια μια λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ για τις επιδιώξεις τους στην περιοχή» πρόσθεσε.
«Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξή τους στο RealFM αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι περίεργο, δείτε Γερμανία με Μέρκελ και Ζέεχοφερ και Αγγλία με την Μέι και τον Τζόσον, απλά είναι ενοχλητικό».
Κατά τον κ. Κυρίτση «δεν αλλάζει ουσιωδώς η πολιτική που ασκείται. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να φτάσει στη συνταγματική προθεσμία για να υλοποιήσει κομμάτια του προγράμματός της, ο δεύτερος στόχος είναι να φτάσουν στη δικαιοσύνη μια σειρά από σκάνδαλα. Υποθέτω ότι ο κ. Καμμένος δεν αφίσταται του στόχου αυτού».
Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη αντέδρασε στις δηλώσεις Καμμένου λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες Βάσεις. Η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».
Και ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο κ. Καμμένος πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί με τα όσα είπε στην Ουάσιγκτον.
Πυρά κατά Καμμένου και από τον συμπολιτευόμενο Τύπο
Τα σφοδρά πυρά του συμπολιτευόμενου Τύπου δέχεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» με τον υπότιτλο «η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επί λέξει ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ο Πάνος Καμμένος με όσα είπε στις ΗΠΑ», ενώ συσχετίζει τη στάση του με τη δημοσκοπική κατάρρευση των ΑΝΕΛ.
Η «Αυγή», στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει το χθεσινό σχόλιο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες».
Αλλά και το «Έθνος» στο πρωτοσέλιδό του αναφέρει: «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο» και κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης».