Τα συμπληρώματα Βιταμίνης Α λαμβάνονται καθημερινά από εκατομμύρια άτομα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες. Κανονικά προσλαμβάνουμε τη βιταμίνη Α από το φαγητό, όπως από τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και το μοσχαρίσιο συκώτι, ενώ οι ανάγκες ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας μας.
Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης των απαιτούμενων επιπέδων βιταμίνης Α από την τροφή, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων επιλέγουν συμπληρώματα διατροφής. Όμως, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinology, η χρόνια κατανάλωση τέτοιου είδους συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κόκκαλα. Αναλυτικότερα, είναι πιθανό να «αδυνατήσουν» τα κόκκαλα και, κατά συνέπεια, να είναι πιο εύκολο να σπάσουν.
Η υπερβολική δόση των συμπληρωμάτων δοκιμάστηκε σε ποντίκια και αποδείχτηκε πως σε εκείνα που χορηγήθηκε περισσότερες φορές η εν λόγω βιταμίνη είχαν πιο αδύναμα κόκκαλα, γεγονός που αύξανε την πιθανότητα κάποιου σπασίματος μετά από μόλις μία ή δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, ο διδάκτορας Ulf Lerner επισημαίνει πως η έρευνα θα επαναληφθεί για να μπορεί να επαληθευτεί, ενώ υποστηρίζει πως μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης που χρειάζεται ο οργανισμός.