Στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς προχώρησε σήμερα ο Καναδάς, μετά από έναν περίπου αιώνα απαγόρευσης. Με τον τρόπο αυτό, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα της G20 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μια κίνηση την οποία περίμεναν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι χρηματιστηριακές αγορές. Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά Ήδη, […]
Στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς προχώρησε σήμερα ο Καναδάς, μετά από έναν περίπου αιώνα απαγόρευσης.
Με τον τρόπο αυτό, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα της G20 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μια κίνηση την οποία περίμεναν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι χρηματιστηριακές αγορές.
Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά
Ήδη, από τα μεσάνυχτα, στο Σεν-Ζαν-ντε-Τερ-Νεβ, στον ανατολικό Καναδά, δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά αψηφώντας το κρύο προκειμένου να αγοράσουν νόμιμα τα πρώτα γραμμάρια κάνναβης που θα πωλούνταν από κατάστημα της εταιρείας Tweed, το οποίο άνοιξε για λίγο από τα μεσάνυχτα με την αφορμή αυτή.
Ο Ίαν Πάουερ είχε πάει από τις 20:00 τοπική ώρα χθες γιατί ήθελε «να γραφτεί στην ιστορία», ενώ δήλωσε ότι πετάει στα σύννεφα.
It’s official and history has been made! First legal recreational pot sale in Canada made by @BruceLintonCGC himself in St Johns, Newfoundland #passthetweed #WeedWednesday pic.twitter.com/FUmc9LeftC
— Deirdre Bosa (@dee_bosa) October 17, 2018
Ήταν προεκλογική δέσμευση του Τζάστιν Τριντό
Η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους ήταν μία από τις πιο συμβολικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό. Πλέον, ο Καναδάς είναι μόλις η δεύτερη χώρα στον πλανήτη που νομιμοποιεί την μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μετά την Ουρουγουάη το 2013.
Στις ΗΠΑ οκτώ πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, ενώ ένας αριθμός χωρών όπως η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση και την κατοχή μαριχουάνας ή νομιμοποιήσει την χρήση θεραπευτικής κάνναβης.
Η εφαρμογή του μέτρου αυτού στον Καναδά θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι θα προσέλθουν στις κάλπες εντός ενός έτους για να καταθέσουν την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποιών είναι μέχρι στιγμής αβέβαιο.
Η ευθύνη για το εμπόριο κάνναβης πέρασε στις επαρχίες
Η κυβέρνηση επέτρεψε σε κάθε επαρχία να διοργανώσει μόνη της το εμπόριο του χόρτου αυτού και από το Μόντρεαλ ως το Βανκούβερ, περνώντας από το Τορόντο και το Γουίνιπεγκ, κάθε περιοχή ακολούθησε τη δική της συνταγή για να διοργανώσει αυτή την επικερδή αγορά που αποτιμάται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.
Πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Το μέτρο προκαλεί την αντίδραση της συντηρητικής αντιπολίτευσης, που τις τελευταίες ημέρες έχει αυξήσει τις επιθέσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοι του Τριντό, αλλά και γιατροί, το μέτρο εφαρμόστηκε εσπευσμένα και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Από την πλευρά του, ο Τριντό υπεραμύνθηκε του μέτρου λέγοντας ότι υπήρξε συνεργασία δύο ετών τουλάχιστον με τις διάφορες διοικήσεις, ενώ υποστήριξε ότι η νομιμοποίηση θα επιτρέψει να περιοριστεί η πρόσβαση των εφήβων σε αυτήν την ναρκωτική ουσία και «να πάρουμε το χρήμα από τις τσέπες των εγκληματικών οργανώσεων».
«Ο Τριντό δεν σχεδιάζει να αγοράσει κάνναβη»
Πάντως, κι ενώ ο Τριντό έχει παραδεχθεί ότι στο παρελθόν είχε καπνίσει μερικά τζόιντς, ως πρωθυπουργός λέει «όχι» στα τσιγάρα κάνναβης. «Δεν σχεδιάζει να αγοράσει ή να καταναλώσει κάνναβη μόλις νομιμοποιηθεί», δήλωσε χθες εκπρόσωπός του στο AFP.
Γιορτή στο Χρηματιστήριο του Τορόντο
Πάντως, το Χρηματιστήριο του Τορόντο αναμένεται ότι θα γιορτάσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους μήνες. Η εταιρεία που ηγείται στην αγορά Canopy Growth ανέβηκε για παράδειγμα στο 448% σε έναν χρόνο και η αξία της χθες το βράδυ ανερχόταν σε 13,88 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 16% του πληθυσμού του Καναδά κάπνισε τσιγάρο κάνναβης το 2017, δηλαδή καταναλώθηκαν 773 τόνοι της ναρκωτικής αυτής ουσίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να εξαλειφθεί η μαύρη αγορά θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 χρόνια.