Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πέρασε με 80 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών – Σοβαρές καταγγελίες για δωροδοκίες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πέρασε με 80 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών – Σοβαρές καταγγελίες για δωροδοκίες

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση και μετά από διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι». Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία […]

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση και μετά από διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι».

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η έγκριση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών

Με την απόφαση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ζάεφ: Eυχαριστώ και τους γενναίους του VMRO που ψήφισαν υπέρ, μαζί γράψαμε ιστορία

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε το πρώτο βήμα για να «γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Συγκεκριμένα, έγραψε στο Twitter

«Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία. Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο.

Η πΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας! Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ.

Το ταξίδι μας προς ένα καλύτερο μέλλον, προς την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόλις ξεκίνησε. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εναρμόνισης των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση».

VMRO: Προσφέρουν σε βουλευτές μέχρι και 2 εκατ. ευρώ

Αργά το βράδυ και πριν την ψηφοφορία, ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.

«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.

Όπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο pressingtv.mk, o γ.γ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιανούσεφ δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων: «Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα».

Απευθυνόμενος δε στον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Γιανούσεφ είπε: «Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή χώρα, για την οποία αγωνιστήκατε! Ασκείτε βία κατά του μακεδονικού λαού. Αυτές οι τακτικές θα γυρίσουν επάνω σας σαν μπούμερανγκ!».

Ωστόσο, ο κ. Γιανούσεφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως κανείς από αυτούς δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο, «γιατί είναι «στο πλευρό του λαού». «Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξερχόμενος νωρίτερα του Κοινοβουλίου, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος».

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καλείται πλέον να φέρει γραπτώς στη βουλή, εντός δέκα ημερών, την ακριβή διατύπωση των συνταγματικών τροποποιήσεων που εισηγείται.

Κάθε τροποποίηση εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές, στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στην Ολομέλεια, όπου προβλέπεται συζήτηση τριών ημερών για την κάθε πρόταση.

Ακολουθεί δημόσια διαβούλευση για την κάθε πρόταση, την διάρκεια της οποίας θα αποφασίσει η Ολομέλεια, και αφού υπάρξουν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση Ζάεφ θα χρειαστεί και πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών για κάθε άρθρο ξεχωριστά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις