Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «ενορχήστρωσε» την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνταγματική αναθεώρηση Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση, γράφει ότι οι ψήφοι των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης που έδωσαν στον Ζόραν Ζάεφ την πλειοψηφία που χρειαζόταν, εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές […]
Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «ενορχήστρωσε» την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνταγματική αναθεώρηση
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση, γράφει ότι οι ψήφοι των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης που έδωσαν στον Ζόραν Ζάεφ την πλειοψηφία που χρειαζόταν, εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες.
Μάλιστα, αναφέρει ότι 3 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και σε άλλους 2 υποσχέθηκαν ελευθερία. Πίσω από όλα αυτά, η Μόσχα βλέπει την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι εκείνη την ημέρα ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια έμεινε στη Βουλή μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Όλα οργανώθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της “σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας”.
Οχτώ ψήφοι εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τρεις από αυτούς, από καθαρή τύχη, εκείνη την ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε δύο από αυτούς, που κρατούνταν στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα τους υποσχέθηκαν ελευθερία. Οι υπόλοιποι σε ανταλλαγή για τη «σωστή ψήφο» δέχθηκαν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις.
Οι βουλευτές κλειδώθηκαν σε γραφεία, τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αμερικανός πρέσβης ήταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε αυτή τη διαδικασία.
Θεωρούμε το περιστατικό κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Τέτοιες βρώμικες χειραγωγήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται εκδήλωση της θέλησης βουλευτών. Η άποψη των 2/3 των “Μακεδόνων” που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αγνοήθηκε χυδαία.
Η λύση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται σε νόμιμα θεμέλια, με την ευρεία στήριξη των λαών και όχι να διχάζει την κοινωνία».