Με τη φράση «ως εδώ!» και την εξαγγελία ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί», πήρε θέση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα: «Προκλήσεις και προοπτικές […]
Με τη φράση «ως εδώ!» και την εξαγγελία ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί», πήρε θέση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα: «Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία», που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε μεγάλο μέρος από τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματός του για την Παιδεία, την οποία, όπως είπε θεωρεί «μηχανή ανάπτυξης» και «γι’ αυτό πρέπει να συνδεθεί με την οικονομία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε με έμφαση ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί». Και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να έχει ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες.
Όπως ανέφερε, ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες που οραματίζεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι και ένα εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, ώστε φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παίρνουν μαθήματα σε άλλο τμήμα από αυτό στο οποίο φοιτούν. Τα πανεπιστήμια, τόνισε, πρέπει να είναι ελεύθερα να δημιουργήσουν τέτοιες συνεργασίες μεταξύ τους χωρίς να χρειάζονται για το κάθε τι την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.
«Πάρτε τις τύχες σας στα χέρια σας»
Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ, η πρόταση του για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι μια πρόταση χειραφέτησης, μια πρόταση ελευθερίας. «Πάρτε τις τύχες σας στα χέρια σας και αναλάβετε τις ευθύνες σας», είπε απευθυνόμενος στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Εμείς θα σας βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, βάζοντας κανόνες στους οποίους πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η αξιολόγηση και η αξιοκρατία. Και εσείς θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να αναδείξετε τα ελληνικά πανεπιστήμια στη θέση που τους αξίζει σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ένιωσε οργή όταν διάβασε την επιστολή των φοιτητών της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ για την εξαθλίωση της Σχολής τους σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας». Διερωτώμενος τι απαντάει η επίσημη Πολιτεία σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, απάντησε ο ίδιος λέγοντας: «Ότι πρέπει μόνοι τους, λέει, να διεκδικήσουν τους χώρους και την ακαδημαϊκή ειρήνη. Κι ότι πρέπει να τα βρουν οι ίδιοι με τους Ρουβίκωνες. Αυτά λέει ο κ. Γαβρόγλου. Και δεν αντιλαμβάνεται πως όσα λέει τον καθιστούν περίγελο σε οποιοδήποτε σοβαρό άνθρωπο εντός ή εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε με έμφαση ότι αποτελεί για εκείνον αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. «Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια», επεσήμανε. Και πρόσθεσε: «Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ. Τα αμφιθέατρα είναι χώρος γνώσης και διαλόγου, όχι τραμπουκισμών και βίας. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης».
Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτή τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο “ρωμαλέο” φοιτητικό κίνημα».