Τενοντίτιδα, η φλεγμονή του… πληκτρολογίου – Πώς αντιμετωπίζεται

ΥΓΕΙΑ

Τενοντίτιδα, η φλεγμονή του… πληκτρολογίου – Πώς αντιμετωπίζεται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Η καθημερινή και πολύωρη χρήση υπολογιστών τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στη ζωή μας νέα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με το πληκτρολόγιο, το «ποντίκι», την καθιστική δουλειά και την κακή στάση σώματος. Μια από τις ασθένειες αυτές είναι η τενοντίτιδα, η φλεγμονή που δημιουργείται στους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μύες με τα οστά, δηλαδή […]

23.10.2018 | 10:00

Η καθημερινή και πολύωρη χρήση υπολογιστών τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στη ζωή μας νέα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με το πληκτρολόγιο, το «ποντίκι», την καθιστική δουλειά και την κακή στάση σώματος.

Μια από τις ασθένειες αυτές είναι η τενοντίτιδα, η φλεγμονή που δημιουργείται στους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μύες με τα οστά, δηλαδή τους τένοντες.

Βασική αιτία αυτής της φλεγμονής είναι συνεχής επανάληψη των κινήσεων σε χέρια και πόδια και συνοδεύεται από πόνο ακόμα και σε μικρές κινήσεις, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων.

Όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, παίζουν επαγγελματικά πιάνο ή άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, ασχολούνται με την ενόργανη γυμναστική ή την άρση βαρών είναι ευάλωτοι στις τενοντίτιδες των καρπών.

Από την άλλη, οι αθλητές του τένις και όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία ταλαιπωρούνται από τενοντίτιδες των αγκώνων, ενώ στους κολυμβητές είναι συχνές οι τενοντίτιδες στον ώμο.

Τενοντίτιδες μπορεί να παρουσιάσουν και άνθρωποι που υποφέρουν από συγκεκριμένες παθήσεις, όπως διαβήτη, αρθρίτιδες, ερυθυματώδη λύκο. Επίσης, ηλικιωμένα άτομα, αφού με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους. Επίσης, χτυπήματα σε αρθρώσεις, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμός αλλά και ρήξη του τένοντα.

Πρόληψη

Η γυμναστική και ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών είναι ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί ο κίνδυνος τενοντίτιδας, ιδιαίτερα για τα άτομα, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι κατάλληλες ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες, βοηθούν τις αρθρώσεις και τους τένοντες να είναι λιγότερο ευάλωτοι σε τραυματισμούς.

Επίσης, μετά από πολλές ώρες δουλειάς ή μετά την προπόνηση είναι απαραίτητες μερικές διατάσεις, που θα ξεκουράσουν τις αρθρώσεις. Τέλος, εχθρός του τένοντα είναι το επιπλέον βάρος, γι αυτό τα υπέρβαρα άτομα είναι απαραίτητο να χάσουν κιλά.

Αντιμετώπιση

Αν πάθετε τενοντίτιδα, ξεκουράστε τη άρθρωση και βάλτε πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ελαστικό επίδεσμο και να πάρετε κάποια παυσίπονα. Εάν περάσουν δύο μέρες και δεν υποχωρήσει ο πόνος και το πρήξιμο, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Exit mobile version