Το αρχαιολογικό μουσείο της Δαμασκού άνοιξε ξανά μετά από έξι ολόκληρα χρόνια.
Η φημισμένη παγκοσμίως αρχαιολογική πτέρυγα του μουσείου υποδέχθηκε εκ νέου τους επισκέπτες την 28η Οκτωβρίου. Τα εκθέματα της είχαν τοποθετηθεί σε ασφαλές μέρος προκειμένου να προστατευθούν από τον πόλεμο.
Στον κήπο του μουσείου στέκεται υπερήφανα το πέτρινο λιοντάρι του Αλ-Λατ, ηλικίας δύο χιλιάδων ετών και ύψους τριών μέτρων, το οποίο έχει αποκατασταθεί από τις ζημιές δυο φορές, και προέρχεται από την Παλμύρα, μπροστά στο συντριβάνι της εισόδου. Δεν γλύτωσε από τις ζημιές που προκάλεσαν σε εκατοντάδες γλυπτά και έργα τέχνης οι τζιχαντιστές του ISIS, αλλά μπόρεσε να αποκατασταθεί μερικώς και να γίνει το σύμβολο της ειρήνης και του μουσείου. Το μουσείο άνοιξε σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ζωή σε μια κανονικότητα αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά χιλιάδες θησαυρούς για πρώτη φορά από το 2012.
Το μουσείο της Δαμασκού, το οποίο ιδρύθηκε το 1920, έκλεισε ένα χρόνο στον εμφύλιο πόλεμο, καθώς ο τότε Υπουργός αρχαιοτήτων Maamoun Abdulkarim έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τα πολύτιμα κομμάτια του μουσείου από τις ρουκέτες ανταρτών και τις λεηλασίες, φοβούμενος πως θα καταστραφούν και θα γίνουν πεδία κλοπών όπως αυτά του γειτονικού Ιράκ το 2003. Έτσι, αποθηκεύτηκαν περίπου 300.000 αντικείμενα και χιλιάδες χειρόγραφα σε μυστικές τοποθεσίες προστατευμένες από πυρκαγιές, πυρκαγιές και πλημμύρες. Τα κομμάτια προέρχονταν από 34 μουσεία, συμπεριλαμβανομένων 80.000 αντικειμένων μόνο από τη Δαμασκό. “Κλείσαμε όλες τις πόρτες σε όλα τα μουσεία της Συρίας και αδειάσαμε όλες τις αίθουσες”, δήλωσε.
Ωστόσο, οι κήποι του μουσείου της πρωτεύουσας, παρέμειναν ανοιχτοί στο κοινό, ακόμη και όταν οι ρουκέτες έπληξαν την πόλη. Εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι της Συρίας έχουν καταστραφεί, ή λεηλατηθεί από την αρχή του πολέμου, με όλες τις πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τη λεηλασία.
Στο εσωτερικό του μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν και μια σαρκοφάγο, η οποία μεταφέρθηκε από την Παλμύρα στη Δαμασκό στη δεκαετία του 1930. Είναι και το μοναδικό αρχαίο πολύτιμο τμήμα που σώθηκε μετά από τον βομβαρδισμό της Παλμύρας το 2015. Μαζί με τον ναό καταστράφηκαν και αγάλματα ζώων και ανθρώπων, τα οποία θεωρούνται από τους εξτρεμιστές βλάσφημα.