Την Τετάρτη αρχίζει τις γεωτρήσεις ο “Πορθητής”

ΚΟΣΜΟΣ

Την Τετάρτη αρχίζει τις γεωτρήσεις ο “Πορθητής”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Την Τετάρτη ξεκινά η γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής) 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.  Κατά τη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την έναρξη του «ταξιδιού» του πλοίου, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο «Πορθητής» αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις […]

30.10.2018 | 16:15

Την Τετάρτη ξεκινά η γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής) 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ. 

Κατά τη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την έναρξη του «ταξιδιού» του πλοίου, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο «Πορθητής» αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, «το πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ θα προχωρήσει εντός αυτής της εβδομάδας στην πρώτη βαθιά γεώτρηση στη Μεσόγειο, στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ». 

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ντονμέζ σύμφωνα με τις οποίες η πρώτη γεώτρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Οκτώβρη ανοικτά της Αττάλειας. 

«Ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αττάλεια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του», είχε αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο. 

Ο Φατίχ Ντονμέζ είχε αναφέρει επίσης ότι η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. «Χρησιμοποιούμε τελευταία τεχνολογίας. Επιστημονικά έχουμε κάνει όλες τις εργασίες που χρειάζονταν». 

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Anadolu, οι εργασίες του «Πορθητή» θα εντατικοποιηθούν κατά προτεραιότητα στη Μεσόγειο προσθέτοντας ότι το πλοίο που έχει μήκος 229 μέτρα μπορεί να πραγματοποιεί θαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.500 κάτω από μεγάλη πίεση. 

Αναφέρεται, επίσης, ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας.  

Στο γεωτρύπανο θα εργάζονται περισσότεροι από 200 ξένοι και Τούρκοι ειδικοί. 

Exit mobile version