Με δάκρυα στα μάτια δικάστηκε 94χρονος φύλακας στρατοπέδου συγκέντρωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Με δάκρυα στα μάτια δικάστηκε 94χρονος φύλακας στρατοπέδου συγκέντρωσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Με δάκρυα στα μάτια, ένας πρώην 94χρονος φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο του Στούτχοφ άκουσε σήμερα να καταθέτουν εναντίον του οι απόγονοι των θυμάτων του. Ήταν η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του για συνέργεια σε εκατοντάδες φόνους. Όλα συνέβησαν στο πλαίσιο των ναζιστικών εξολοθρεύσεων πολιτικών αντιπάλων και φυλετικά «κατώτερων» ανθρώπων και του Ολοκαυτώματος.  […]

06.11.2018 | 20:11

Με δάκρυα στα μάτια, ένας πρώην 94χρονος φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο του Στούτχοφ άκουσε σήμερα να καταθέτουν εναντίον του οι απόγονοι των θυμάτων του.

Ήταν η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του για συνέργεια σε εκατοντάδες φόνους. Όλα συνέβησαν στο πλαίσιο των ναζιστικών εξολοθρεύσεων πολιτικών αντιπάλων και φυλετικά «κατώτερων» ανθρώπων και του Ολοκαυτώματος. 

Ο 94χρονος Γερμανός, που ζει στο Μίνστερ, υπηρέτησε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Ήταν ηλικίας 18-20 ετών την εποχή εκείνη και δικάζεται ως ανήλικος. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, οι εισαγγελικές αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά του. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Die Welt, πρόκειται για έναν συνταξιούχο κηπουρό και το μικρό του όνομα είναι Γιόχαν. 

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο και κρατώντας ένα μπαστούνι. Δεν μίλησε καθόλου, όμως δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά τις δύο πρώτες καταθέσεις μαρτύρων.

Μια γυναίκα που επέζησε, η Μάργκα Γκρίσμπαχ, αφηγήθηκε ότι είδε για τελευταία φορά τον 6χρονο αδελφό της στο Στούτχοφ. Έπειτα τον μετέφεραν στο Άουσβιτς, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στους θαλάμους αερίων, στο πλαίσιο της «Τελικής Λύσης». 

«Βοήθησε να σκοτώσουν τη μητέρα μου, εκείνη τη λατρεμένη μητέρα που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή». Δήλωσε μια άλλη μάρτυρας που σήμερα ζει στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ. 

«Στο Στούτχοφ χρησιμοποιούσαν όλες ή σχεδόν όλες τις μεθόδους θανάτου», είπε ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ, Αντρέας Μπρέντελ. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός φύλακας που γνώριζε τι συνέβαινε, θεωρείται συνεργός. Η εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2017, όταν τον ανέκρινε η αστυνομία, ο συνταξιούχος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε. 

Στο Στούτχοφ της Πολωνίας, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης εκτός γερμανικού εδάφους, πέθαναν 65.000 άνθρωποι, από τους περίπου 110.000 που στάλθηκαν εκεί.

Αρχικά κρατούνταν εκεί αιχμάλωτοι πολέμου και Πολωνοί, Νορβηγοί ή Δανοί αντιφρονούντες. Στη συνέχεια, κυρίως μετά το 1944, στο πλαίσιο της «Τελικής Λύσης», κρατήθηκαν στο Στούτχοφ πολλές Εβραίες από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. 

«Κανείς στην οικογένειά μου δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να κινηθεί μια δικαστική διαδικασία. Είμαι ευγνώμων. Για μένα, που ανήκω στην τρίτη γενιά, είναι πολύ σημαντικό».

Αυτά σχολίασε ο Μπεν Κόεν, εγγονός μιας κρατούμενης που σώθηκε, της Τζούντι Μάιζελ. 

Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, σε 14 δίωρες συνεδριάσεις.

Ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών. 

Exit mobile version