Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

26

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οι εφαρμογές που “εξαφανίζουν” τα δεδομένα – Πώς να προστατεύσεις τα MB σου
PLUS

Οι εφαρμογές που “εξαφανίζουν” τα δεδομένα – Πώς να προστατεύσεις τα MB σου

Φεύγεις από το σπίτι, «χάνεις» το Wi- Fi σου, αλλά δεν μπορείς να μείνεις… χωρίς ίντερνετ. Ανοίγεις, λοιπόν, αμέσως δεδομένα. Ανοίγεις κατευθείαν εφαρμογές, στέλνεις μηνύματα, τσεκάρεις ειδήσεις. Λίγο αργότερα, έρχεται ειδοποίηση ότι τα δεδομένα… τελείωσαν. Κι εσύ μένεις να ψάχνεις πού τα «έφαγες» τόσο γρήγορα. Δες εδώ τις εφαρμογές που είναι οι… βασικοί υπεύθυνοι για […]

δεδομένα

Φεύγεις από το σπίτι, «χάνεις» το Wi- Fi σου, αλλά δεν μπορείς να μείνεις… χωρίς ίντερνετ. Ανοίγεις, λοιπόν, αμέσως δεδομένα.

Ανοίγεις κατευθείαν εφαρμογές, στέλνεις μηνύματα, τσεκάρεις ειδήσεις.

Λίγο αργότερα, έρχεται ειδοποίηση ότι τα δεδομένα… τελείωσαν.

Κι εσύ μένεις να ψάχνεις πού τα «έφαγες» τόσο γρήγορα.

Δες εδώ τις εφαρμογές που είναι οι… βασικοί υπεύθυνοι για τις υπερβολικές χρεώσεις.

Google Maps

Δεν χωρά αμφιβολία ότι εξ ορισμού οι χάρτες της Google, που τους χρειαζόμαστε για πλοήγηση στο δρόμο, καταναλώνουν πολλά δεδομένα στο κινητό.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, όμως, είναι ότι μπορείς να πλοηγηθείς με τους Google Maps χωρίς ίντερνετ.

Η εφαρμογή σου δίνει την ευκαιρία να αποθηκεύεις περιοχές από τους χάρτες στο κινητό, και να τις χρησιμοποιείς όταν είσαι εκτός σύνδεσης.

Η διαδικασία είναι απλή και αρχικά πρέπει να βεβαιωθείς ότι είσαι συνδεδεμένος σε κάποιο Wi-Fi, και στον λογαριασμό σου στην Google.

Στη συνέχεια, μέσα από τις ρυθμίσεις εντοπίζεις τους χάρτες εκτός σύνδεσης. Αφού πατήσεις πάνω στην ένδειξη, δεν έχεις παρά να επιλέξεις τον δικό σου χάρτη.

Στην επόμενη καρτέλα της εφαρμογής που θα εμφανιστεί, θα δεις ένα πλαίσιο που περιέχει ένα ευρύ τμήμα της περιοχής που βρίσκεσαι.

Μπορείς να το μετακινήσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Έτσι θα σκανάρει το app την περιοχή που έχει μέσα στο πλαίσιο, και θα την αποθηκεύσει.

Το μόνο που κάνεις μετά είναι να πατήσεις στη λήψη.

Facebook

Το Facebook είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Ταυτόχρονα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους στην κατανάλωση δεδομένων.

Υπάρχουν όμως ρυθμίσεις, που μπορούν να περιορίσουν δραστικά τις αδηφάγες διαθέσεις της εφαρμογής.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις την εφαρμογή, και κατόπιν να πατήσεις την γνωστή ένδειξη της τριπλής γραμμής που συνήθως βρίσκεται στα δεξιά.

Κατόπιν, πρέπει να πατήσεις πάνω στη λειτουργία εξοικονόμησης. Αμέσως μετά να ενεργοποιήσεις τις δυο σχετικές ενδείξεις.

Instagram

Το Instagram ως γνωστόν είναι κάτι περισσότερο από φωτογραφίες. Έχει αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο, που επιβαρύνουν δραματικά τα δεδομένα στο κινητό.

Μέσα στην εφαρμογή υπάρχει μία ρύθμιση που μπορεί να το αποτρέψει αυτό, αλλά είναι καλά κρυμμένη.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πατήσεις αρχικά στο εικονίδιο του προφίλ και στη συνέχεια στις τρεις κάθετες τέλειες.

Στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει θα πρέπει να εντοπίσεις τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Μετά, αφού πατήσεις πάνω της, επιλέγεις τη χρήση λιγότερων δεδομένων.

Αυτή η ρύθμιση δεν θα σταματήσει την αυτόματη αναπαραγωγή. Ωστόσο, θα εμποδίσει το Instagram να φορτώνει προκαταβολικά το βίντεο.

YouTube

Τα καλά νέα με το YouTube και το μηνιαίο όριο στα δεδομένα του κινητού, είναι ότι η εφαρμογή δεν κάνει αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο.

Τα κακά νέα είναι ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του app είναι να παίζει υψηλής ποιότητας βίντεο σε όποιο δίκτυο και αν βρισκόμαστε.

Μπορείς να παρέμβεις και να ορίζεις να αναπαράγει video HD, μόνο όταν είσαι σε Wi-Fi. Πρέπει λοιπόν αρχικά να πατήσεις στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Στη συνέχεια μέσα από το “Γενικά” να επιλέξεις την ροή βίντεο υψηλής ποιότητας μόνο μέσω Wi-Fi.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις