Kaffeost με λίγο juusto – Το “τρικ” για “αλμύρα” στον καφέ, κυριολεκτικά

PLUS

Kaffeost με λίγο juusto – Το “τρικ” για “αλμύρα” στον καφέ, κυριολεκτικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Κάποιοι προτιμούν τον καφέ τους γλυκό. Άλλοι σκέτο ή και με γάλα. Στα μαγαζιά πολλές φορές σου προτείνουν να προσθέσεις λίγη σοκολάτα ή ακόμη και αλκοόλ. Την «πρόταση» όμως των Σκανδιναβών για τον τέλειο καφέ, σίγουρα δεν την έχεις ξανακούσει. Γιατί; Γιατί οι Σκανδιναβοί στον καφέ τους βάζουν… τυρί. Πρόκειται για το λεγόμενο «τυρί του […]

21.11.2018 | 11:33

Κάποιοι προτιμούν τον καφέ τους γλυκό. Άλλοι σκέτο ή και με γάλα.

Στα μαγαζιά πολλές φορές σου προτείνουν να προσθέσεις λίγη σοκολάτα ή ακόμη και αλκοόλ.

Την «πρόταση» όμως των Σκανδιναβών για τον τέλειο καφέ, σίγουρα δεν την έχεις ξανακούσει.

Γιατί; Γιατί οι Σκανδιναβοί στον καφέ τους βάζουν… τυρί.

Πρόκειται για το λεγόμενο «τυρί του καφέ» ή «juusto», όπως το αποκαλούν αυτοί.

Το τυρί απορροφά τον ζεστό καφέ, μαλακώνει χωρίς να λιώνει, σαν ένα υγρό τυρένιο σφουγγαράκι.

Αν και μπορεί να σε ξενίζει, στη Λαπωνία, αλλά και σ’ άλλες περιοχές στη βόρεια Φινλανδία, ακόμη και Ρωσία, το κέρασμα kaffeost είναι μια ευπρόσδεκτη τελετουργία.

Η πλήρης ονομασία του εν λόγω τυριού μεταφράζεται «τυρόψωμο».

Αυτό γιατί, πέραν της ξερής υφής του χρησιμεύει ως «υποδοχέας» μαρμελάδας ή σιροπιού. Βεβαίως, και ως «δύτης» σε μια κούπα με ζεστό καφέ.

Κάποτε το κάνανε με γάλα ταράνδου, τώρα χρησιμοποιούν συχνά κατσικίσιο ή αγελαδινό.

Η διαδικασία ετοιμασίας του τού επιτρέπει να διατηρείται έως και για έναν ολόκληρο χρόνο. Απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία για να καταναλωθεί.

Ένα παραδοσιακό φλιτζάνι kaffeost ξεκινά με έναν κύβο juusto τοποθετημένο στον πάτο μιας ξύλινης κούπας που έχει λαξευτεί από ξύλο από κόμπο σημύδας.

Οι καφεπότες χύνουν τον καυτό καφέ στην κούπα και αλιεύουν με το κουτάλι τα μαλακωμένα κομμάτια καθώς απολαμβάνουν το ρόφημα.

Ή, απολαμβάνουν τα μικρά τυρένια υπολείμματα που μένουν στο πάτο, όταν αδειάσουν την κούπα.

Exit mobile version