Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για το εκκλησιαστικό – “Πεθαίνει” η συμφωνία Με άγαρμπο τρόπο μετά τις υποσχέσεις για προσλήψεις και τον αέρα νικητή, η κυβέρνηση κάνει πίσω για το φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, έπειτα από το κύμα αντιδράσεων που σήκωσε η πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει ακόμα και μονομερώς. Η συμφωνία φαίνεται να πεθαίνει και […]
Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για το εκκλησιαστικό – “Πεθαίνει” η συμφωνία
Με άγαρμπο τρόπο μετά τις υποσχέσεις για προσλήψεις και τον αέρα νικητή, η κυβέρνηση κάνει πίσω για το φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, έπειτα από το κύμα αντιδράσεων που σήκωσε η πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει ακόμα και μονομερώς.
Η συμφωνία φαίνεται να πεθαίνει και οι δύο πλευρές
Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην κάνει αποδεκτό το σκέλος της συμφωνίας που αφορά το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, είναι δεδομένο ότι η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα.
Η φράση του Μαξίμου πως «το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί σε κάθε περίπτωση ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» έκανε πολλούς να μιλήσουν για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο θέμα των μισθολογικών.
Από την άλλη, η δήλωση του Ιερώνυμου με την οποία χαιρετίζεται η συγκεκριμένη ανακοίνωση θόλωσε ακόμα περισσότερο τα νερά. Όμως τώρα, μάλλον όλα μπαίνουν στο “συρτάρι”.
Ο Αλέξης Τσίπρας το ξανασκέφτεται και βλέπει ως καλύτερη ιδέα να κάνει πίσω και να προτιμήσει μια πιο διπλωματική οδό διαχείρισης του εν λόγω ζητήματος και όχι τη σκληρή γραμμή που είχε αρχικώς υιοθετηθεί.
Τζανακόπουλος: Δεν… μίλησα για προσλήψεις
Εδώ έρχονται και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έσπευσε να πει ότι από την κυβέρνηση θα εξαντλήσουν τα περιθώρια του διαλόγου.
Και ότι το πρώτιστο δεν είναι ο χρόνος της κατάθεσης του νομοσχεδίου, παρά η επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας.
Έκανε μάλιστα σαφές πως δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς των 10.000 ιερέων, ενώ η κυβέρνηση δεν βιάζεται, ούτε πιέζεται.
Αρνήθηκε ότι είχε εξαγγείλει 10000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπαιρναν τη θέση των ιερέων, οι οποίοι θα έφευγαν από τη μισθοδοσία του δημοσίου. Μίλησε για αποσπασματικές δηλώσεις, που δεν έγιναν ποτέ!
«Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος»
«Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ για τις αντιδράσεις που έχει προκάλεσε η συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα.
Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν ελέγχει ούτε τους συσχετισμούς στην ιεραρχία για να περάσει τη συμφωνία, ούτε την αποδοχή του κλήρου στους χειρισμούς του.
Η κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από τους περισσότερους μητροπολίτες για τη μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων δεν μπορεί να παραβιαστεί – τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές. Άλλωστε ένας βασικός από τους λόγους που ώθησε το Μαξίμου να αλλάξει στάση του, έγκειται στο γεγονός ότι εκτίμησαν ότι στην παρούσα φάση είναι αχρείαστο να ανοίξει «μέτωπο» με την εκκλησία.
Τη Νέα Δημοκρατία “βλέπει” από πίσω το Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι οι κληρικοί βρίσκονται σε άμεση επαφή με ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό να δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Ιερώνυμο και τελικά να «καεί» η συμφωνία.
Σημειώνουν, παράλληλα, ότι ενώ αρχικά η Νέα Δημοκρατία χαιρέτησε τη συμφωνία στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και επιτέθηκε τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά του Αρχιεπισκόπου.
Ανησυχία και για τους ΑΝΕΛ
Πάντως στην κυβέρνηση έχουν άλλο ένα μέτωπο για το οποίο ανησυχούν. Πρόκειται για τον κυβερνητικό τους εταίρο ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την Εκκλησία. Αν η κυβέρνηση επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης με την Εκκλησία θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο με τους ΑΝΕΛ, περίπου το ίδιο διάστημα που θα βρίσκεται στην επικαιρότητα και η Συμφωνία των Πρεσπών.