Στις φυλακές της Θήβας, μεταφέρθηκε η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο, που πλαστογράφησε το «πτυχίο» της Ε΄ Δημοτικού.
Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό δικαίωμα μέχρι το Εφετείο.
Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη, χωρίς να επιδέχεται αναστολή ποινή της και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές.
Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι συναδέλφισσες της από το Βόλο εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:
«Καταγγέλλουμε απερίφραστα την άδικη απόφαση της «δικαιοσύνης» εναντίον της συναδέλφου μας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου με ψευδές «πτυχίο», «πλαστό» τίτλο σπουδών, ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε΄ τάξης του δημοτικού.
Η αστική δικαιοσύνη, εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη.
Καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή!
Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Δήλωσε ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία.
Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή.
Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση, εκτίει την άδικη ποινή που της επιβληθεί της στις Φυλακές Θήβας.
Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφος μας. Δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες».
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας ζητά την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας και την αναίρεση της ποινής της.
Καλεί την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη «να επιδείξουν μια αντανακλαστική κίνηση των – απονεκρωμένων απ΄ ό,τι φαίνεται – αισθητηρίων κατανόησης της κοινωνίας που ζούμε».
Επιπλέον, αναφέρει διάφορες πτυχές από τη ζωή της 53χρονής, όπως το γεγονός ότι ο σύζυγός της έχει αναπηρία σε ποσοστό 67%.
Τι αναφέρει ο δικηγόρος της
Ο συνήγορος της γυναίκας έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος αναίρεσης της απόφασης:
«Για να μπορέσει και η καθαρίστρια αυτή να εξέλθει της φυλακής και να κάνει Χριστούγεννα με τους οικείους της».
«Είχε ανάγκη αυτή τη δουλειά γιατί ο άνδρας της ήταν τοξικομανής. Είχε δύο παιδιά και με αυτά τα χρήματα συντηρούσε την οικογένειά της και κυρίως τα παιδιά της».
Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά, ο δικηγόρος της Γιώργος Σινέλης. Και συνεχίζει:
«Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εδώ πρόκειται για μια καθαρίστρια. Δεν είναι κάποιος γιατρός που κατέθεσε ένα πλαστό πτυχίο ή κάποιος μηχανικός.
Υπήρχε το τυπικό στοιχείο της Ε’ δημοτικού. Είτε Ε΄ είχε τελειώσει είτε ΣΤ’, η παροχή της υπηρεσίας ήταν η ίδια. Δεν άλλαζε σε κάτι, δεν είχε καμία διαφοροποίηση».
Το χρονικό της υπόθεσης
Η εν λόγω καθαρίστρια είχε παραποιήσει πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη.
Στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’ για να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε δημοτικό παιδικό σταθμό του Βόλου.
Η γυναίκα αυτή, κατέθεσε τα χαρτιά της το 1996. Όντας σε μεγάλη οικονομική ανάγκη, παραποίησε το έγγραφο για να φανεί πως είχε ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθεί εναντίον της γυναίκας κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50.
Πρωτοδίκως, η γυναίκα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη. Κρίθηκε ένοχη τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και για αυτό της πλαστογραφίας.
Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας.
Έκρινε, όμως, ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και υπέστη «μεγάλη ζημιά», καταβάλλοντας στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε τελικά σε 10ετή φυλάκιση.