Άλλοι χάνουν τις δουλειές τους ή παίρνουν ψίχουλα και άλλοι βλέπουν τους μισθούς να παίρνουν τον ανήφορο…! Η κυβέρνηση, έκανε αύξηση 17% στους μισθούς των μετακλητών υπαλλήλων όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Καθημερινής. Το δημοσίευμα, επικαλείται τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω Εργάνης Τα στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έδωσε το υπουργείο Εργασίας […]
Άλλοι χάνουν τις δουλειές τους ή παίρνουν ψίχουλα και άλλοι βλέπουν τους μισθούς να παίρνουν τον ανήφορο…!
Η κυβέρνηση, έκανε αύξηση 17% στους μισθούς των μετακλητών υπαλλήλων όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Καθημερινής.
Το δημοσίευμα, επικαλείται τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω Εργάνης
Τα στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έδωσε το υπουργείο Εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την ΤτΕ να δίνει στη συνέχεια τα στοιχεία στους κοινωνικούς εταίρους για να τα επεξεργαστούν.
Όπως αποκαλύπτεται, μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κλπ είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%.
Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα στοιχεία οι μισθοί αυξήθηκαν από τα 1.286,6 ευρώ που ήταν το 2014 στα 1.502 ευρώ.
Την ίδια περίοδο, με βάση επίσης τα στοιχεία της Εργάνης, μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,9%, έπεσε δηλαδή ο μέσος μισθός από τα 1.011,2 ευρώ το 2014 στα 982,4 ευρώ το 2017.
Βάσει της ίδιας επεξεργασίας προέκυψε επίσης ότι περίπου ένας στους τέσσερις απασχολουμένους το 2017 αμείβεται με ποσό μέχρι 500 ευρώ.
Οι κλάδοι που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις απασχόλησης με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό είναι οι κλάδοι που εμφανίζονται και στην πρώτη δεκάδα των κλάδων με την μεγαλύτερη μεταβολή της συνολικής απασχόλησης.
Αντιπροσωπεύουν το 52% των νέων θέσεων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2014-2017.
Να σημειωθεί ότι και η Κομισιόν στην πρώτη μεταμνημονιακή της έκθεση ρίχνει τα καρφιά της στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις αυξήσεις που δόθηκαν στους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ.
Οι αναφορές της Κομισιόν, κρύβουν δύο κινδύνους: Να εγείρουν ανάλογες αξιώσεις και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και συνεπώς να επέλθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.