Του Πέτρου Καρσιώτη Και αστυνομικός εμπλέκεται στο μεγάλο κύκλωμα ληστών – διαρρηκτών και λαθρεμπόρων χρυσού που εξαρθρώνεται από την Ελληνική Αστυνομία. Ανάμεσα στους 60 συλληφθέντες είναι και ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων γνωστός από τηλεοπτικές εκπομπές. Ο συγκεκριμένος ενεχυροδανειστής έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κοσμημάτων καθώς σε έρευνα της αστυνομίας […]
Του Πέτρου Καρσιώτη
Και αστυνομικός εμπλέκεται στο μεγάλο κύκλωμα ληστών – διαρρηκτών και λαθρεμπόρων χρυσού που εξαρθρώνεται από την Ελληνική Αστυνομία.
Ανάμεσα στους 60 συλληφθέντες είναι και ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων γνωστός από τηλεοπτικές εκπομπές.
Ο συγκεκριμένος ενεχυροδανειστής έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κοσμημάτων καθώς σε έρευνα της αστυνομίας δεν είχε επιδείξει τα κοσμήματα που είχαν δώσει πολίτες για ενέχυρο στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος του ενός μήνα.
Ο νόμος έχει θεσπιστεί για την περίπτωση που εντός 30 ημερών ο πολίτης μπορεί να βρει τα χρήματα και να πάρει πίσω το ενέχυρο.
Το πολυπλόκαμο κύκλωμα αποτελείτο από 2 ομάδες που συνεργάζονταν μεταξύ ρους.
Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν αλλοδαποί, ληστές, διαρρήκτες οι οποίοι εισέβαλαν σε σπίτια έκλεβαν κοσμήματα και διάφορα χρυσαφικά και τα παρέδιδαν σε κλεπταποδόχους που αποτελούσαν το δεύτερο κύκλωμα.
Στη συνέχεια, τα κλοπιμαία μεταφέρονταν σε αυτοσχέδιο χυτήριο στη Δυτική Αττική όπου μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού.
Τότε αναλάμβανε ο αρχηγός του κυκλώματος που φέρεται να είναι Σύρος τουρκικής καταγωγής.
Είτε με τουριστικά λεωφορεία είτε ως ασυνόδευτα δέματα, είτε μέσα σε αποσκευές δήθεν επιβατών τα περνούσε στην Τουρκία και από εκεί, και σε χώρες της Ευρώπης ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποστολές χρυσού γίνονταν πάρα πολύ συχνά με αποτέλεσμα τα κέρδη να αγγίζουν τα δεκάδες εκατομμύρια.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ερευνώνται ενεχυροδανειστήρια τόσο του γνωστού συλλεφθέντα όσο και άλλων, για την περίπτωση που ενέχυρα πελατών, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία του ενός μήνα, μεταφέρονταν στο χυτήριο για μετατροπή σε πλάκες χρυσού.
Στην επιχείρηση πήραν μέρος 280 αστυνομικοί, και μαζί τους άνδρες της ΕΡΚΑΜ, η συμμετοχή της οποίας κρίθηκε αναγκαία λόγω της επικινδυνότητας των κακοποιών που διέπρατταν τις ληστρικές επιδρομές μεταξύ των οποίων και πολύ Γεωργιανοί.