Του Πέτρου Καρσιώτη
Οι παράνομες συνταγογραφήσεις από τα χέρια, τουλάχιστον τριών γιατρών Δημοσίων Νοσοκομείων, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, έχουν προκαλέσει οικονομική ζημία στον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) της τάξης των εννέα εκατομμυρίων ευρώ!
Το ποσό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία
Το υπέρογκο χρηματικό ποσό προκύπτει από τα στοιχεία των αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών, αλλά και από τους υπευθύνους του ιατρικού τομέα, καθώς για κάθε παράνομη συνταγογράφηση ακριβού, οπωσδήποτε φαρμάκου, οι υπηρεσίες υγείας με βάση το ποσοστό συμμετοχής, πληρώνουν χρήματα τα οποία καταλήγουν συνήθως σε χέρια μη δικαιούχων.
Δεν είχαν ιδέα οι κάτοχοι των βιβλιαρίων στην πλειοψηφία τους
Οι τελευταίοι, που είναι οι ασφαλισμένοι, πολλές φορές δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ότι έχουν συνταγογραφηθεί στο όνομά τους φάρμακα για πάθηση, που γνωρίζουν οι ίδιοι ότι δεν έχουν. Και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι που εξαπατώνται από επιτήδειους οι οποίοι υπόσχονται δήθεν δωρεάν παροχές!
Δικογραφία κατά παθολόγου που υπηρετούσε σε νοσοκομείο Αν. Μακεδονίας
Η υπόθεση των παράνομων συνταγογραφήσεων ήρθε και πάλι στο φως με την ολοκλήρωση της δικογραφίας σε βάρος παθολόγου ιατρού, παλαιότερα διευθυντή κλινικής σε νοσοκομείο της Ανατ. Μακεδονίας.
Πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ η οικονομική ζημιά
Οι “αδιάφθοροι” της ΕΛ.ΑΣ, μετά από σχετική παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα στον οποίο είχαν φθάσει οι πρώτες καταγγελίες, ερεύνησαν την υπόθεση και όπως ανακοίνωσαν, η οικονομική ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ) προσδιορίζεται στα 6.204.334 ευρώ.
Τι ανακοίνωσε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι “ο γιατρός φέρεται ότι προέβη σε σωρεία παράτυπων και καταχρηστικών συνταγογραφήσεων ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, την τριετία 205-16-17”.
Εμπλεκόμενος ιατρός: “Δεν παρανόμησα, είχα δικαίωμα να συνταγογραφώ”
Η δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα ενώ ο εμπλεκόμενος ιατρός που τώρα είναι στη σύνταξη, υποστηρίζει ότι νομότυπα υπέγραφε τις συνταγές αφού ήταν ο μόνος δικαιούμενος να το κάνει και έφθαναν ασθενείς στο γραφείο του από πολλές περιοχές.
15 ευρώ το τεμάχιο τα συνταγογραφούμενα
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι η συνταγογράφιση αφορούσε φάρμακο για φλεγμονή στομάχου.
Κοστίζει 15 ευρώ το ένα τεμάχιο και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ δικαιολογεί σε πραγματική πάθηση και τριάντα έξι τεμάχια το μήνα.
Ερευνάται και ο ρόλος συνεργάτη της φαρμακευτικής
Ερευνάται στην υπόθεση και ο ρόλος συνεργάτη φαρμακευτικής εταιρίας ο οποίος φέρεται να πήγαινε στο γραφείο του ιατρού δέκα με δώδεκα βιβλιάρια κάθε φορά που τον επισκεπτόταν.
Διώξεις κατά δύο γιατρών το καλοκαίρι
Τον Αύγουστο του 2017, ασκήθηκαν διώξεις για σωρεία παράνομων συνταγογραφήσεων σε δύο γιατρούς νοσοκομείου στην περιοχή του Έβρου.
Χρησιμοποιούσαν πλαστές φωτογραφίες έλκους
Όπως αναφέρθηκε τότε σε ανακοίνωση του διοικητή του Νοσοκομείου, “οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση γιατροί, σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποιούσαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων”.