Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τζίρος 400.000 την ημέρα για το κύκλωμα “Ριχάρδος” – “Τα κορίτσια, η ζάχαρη, οι ταξιδιώτες”
ΕΛΛΑΔΑ

Τζίρος 400.000 την ημέρα για το κύκλωμα “Ριχάρδος” – “Τα κορίτσια, η ζάχαρη, οι ταξιδιώτες”

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού στο οποίο φέρεται ως επικεφαλής ο Ριχάρδος. Εναντίον τους ασκήθηκαν διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων. Ειδικότερα ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους δίωξη για τα εξής κακουργήματα: Εγκληματική οργάνωση Λαθρεμπορία Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Τοκογλυφία Τα πλημμελήματα είναι τα εξής: παράβαση του νόμου περί […]

Ριχάρδος-1.jpg

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού στο οποίο φέρεται ως επικεφαλής ο Ριχάρδος.

Εναντίον τους ασκήθηκαν διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων.

Ειδικότερα ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους δίωξη για τα εξής κακουργήματα:

Εγκληματική οργάνωση

Λαθρεμπορία

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Τοκογλυφία

Τα πλημμελήματα είναι τα εξής:

παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

παράβαση του νόμου περί όπλων

αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

πλαστογραφία μετά χρήσεως

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες.

Κατασχέθηκε αμύθητος θησαυρός

Αμύθητος θησαυρός κατασχέθηκε από τις δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις λαθρεμπορίας χρυσού, τις οποίες εξάρθρωσε η αστυνομία.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, της Ε.Κ.Α.Μ, της Δ.Ε.Ε και τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών της ΓΑΔΑ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Περιφερειακών Υπηρεσιών, συνελήφθησαν 63 μέλη των οργανώσεων.

Μετά από έρευνες σε οικίες, καταστήματα και πρόσωπα κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, πολύτιμοι λίθοι, χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
360 χρυσά νομίσματα,
18 πολύτιμες πέτρες,
δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
μικροποσότητα κάνναβης.

Πώς δρούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού

Με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υπήρχαν δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους.

Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ, η καθεμία.

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω των πολλών των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης.

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.

Συνήγορος Ριχάρδου κατά Τσίπρα

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος του Ριχάρδου, Πέτρος Πανταζής εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο όνομα του πελάτη του ενώ ο ίδιος δεν είχε γνώση της δικογραφίας.

«Μας κάνει εντύπωση ότι πολιτειακοί παράγοντες σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο κάνουν δηλώσεις περί της δικογραφίας. Προφανώς έχουν πάρει ή αντίγραφα της δικογραφίας ή γνωρίζουν την υπόθεση, πράγμα το οποίο δεν έχουν ακόμη κατορθώσει οι συνήγοροι υπερασπίσεως. Είναι από τα περίεργα της ελληνικής Πολιτείας αυτά. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρασύρεται από όλα αυτά, διαβάζει την δικογραφία και θα κάνει αυτό που πρέπει» δήλωσε στο Newsit ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου.

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του κυκλώματος με ονομαστική αναφορά: «Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή βίντεο και φωτογραφιών: Ελληνική Αστυνομία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις