Ο καφές είναι το καλύτερο πρωινό για τους περισσότερους ανθρώπους, λόγω της φυσικής διεγερτικής του δράσης.
Μάλιστα, η πλειοψηφία δεν αρκείται στον έναν καφέ, αλλά πίνει κι άλλους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, κάθε οργανισμός έχει διαφορετική αντοχή στην καφεΐνη.
Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε σε γενικές γραμμές πάνω από 400 mg την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 4 φλιτζάνια.
Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό.
Ποια είναι η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει κάθε είδος καφέ
Ανάλογα με το είδος, την βαρύτητα και το μέγεθος του φλιτζανιού, οι ποσότητες της καφεΐνης παρουσιάζουν διακυμάνσεις.
Οι τιμές για μέτριας βαρύτητας καφέ, κατά προσέγγιση, είναι:
Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι): 3 mg
Ελληνικός (μικρό φλιτζάνι): 40- 50 mg
Εσπρέσο (μονός): 40-80 mg
Καπουτσίνο (μονός): 40-80 mg
Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι): 70-100 mg
Καφές φίλτρου (φλιτζάνι): 100-150 mg
Καλό είναι, αν δούμε κάποια από τις παρακάτω συνηθισμένες παρενέργειες, να μειώσουμε τις ποσότητες καφεΐνης ή και να κόψουμε για λίγο τον καφέ.
Ταχυκαρδία: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ είναι πιθανό να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη ή ακόμα και λιποθυμία.
Αϋπνία: Πρόκειται για κλασική ένδειξη υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης.
Σε πολλές περιπτώσεις ο καφές παραμένει στον οργανισμό ως και 14 ώρες μετά την κατανάλωση του.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες ή και διακοπές του ύπνου.
Νευρικότητα και άγχος: Το άγχος για τη δουλειά και οι καθημερινές υποχρεώσεις ενισχύουν την επιθυμία για ένα φλιτζάνι καφέ.
Όμως, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις συνέπειες του άγχους, κυρίως λόγω της αϋπνίας και της ευερεθιστότητας που προκαλεί.
Σύμφωνα, με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη.
Πόνος στο στομάχι: Κάποιες ενώσεις καφέ προκαλούν στομαχόπονο και εκκρίσεις οξέων από τα κύτταρα του στομάχου.
Αν ο πόνος δεν εξουδετερώνεται από κάποιο αντιόξινο ή επανανέρχεται, πρέπει να ελεγχθεί όχι μόνο η ποσότητα του καφέ, που καταναλώνεται αλλά και η ποιότητά του.
Διάρροια: Οι καθαρτικές ιδιότητες του καφέ για το έντερο είναι γνωστές.
Υπάρχουν όμως οργανισμοί, στους οποίους η κατανάλωση πάνω από 2-3 καφέδες την ημέρα, προκαλεί διάρροιες.
Πονοκέφαλος: Σύμφωνα με μελέτες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση του πονοκέφαλου, καθώς ενισχύει τη δράση των αναλγητικών.
Γι΄αυτό η καφεΐνη αποτελεί τη δραστική ουσία πολλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Όμως, η απότομη διακοπή της καφεϊνης, ιδιαίτερα αν το άτομο καταναλώνει για πολύ καιρό μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει συχνούς πονοκεφάλους και κόπωση.
Γι΄αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση της καφεΐνης πρέπει να γίνεται σταδιακά.
Μέτρα «άμεσης επέμβασης» εναντίον της υπερβολικής καφεϊνης
Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποια παρενέργεια μπορούμε να πάρουμε άμεσα μέτρα.
Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε σε άμεση ενυδάτωση του οργανισμού, πίνοντας νερό, που θα βοηθήσει να αποβληθεί η καφεΐνη, μέσω των ούρων.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει η ήπια σωματική άσκηση, που θα για εκτονώσει την υπερβολική διέγερση.
Τέλος, τροφές με κάλιο και μαγνήσιο, όπως η μπανάνα, το αβοκάντο και ξηροί καρποί, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νευρικότητας και του τρέμουλου.