Βροχή αποκαλύψεων για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού και κλεπταποδόχων που εξαρθρώθηκε από τις αρχές. Στα πλάνα που παρουσίασε η ΕΡΤ φαίνεται Κινέζος επιχειρηματίας να μεταφέρει σε τσάντα το ποσό των 100.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο στο στρατηγείο του. Το στρατηγείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αριστείδου. Η συναλλαγή ήταν στο πλαίσιο της συνεργασίας […]
Βροχή αποκαλύψεων για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού και κλεπταποδόχων που εξαρθρώθηκε από τις αρχές.
Στα πλάνα που παρουσίασε η ΕΡΤ φαίνεται Κινέζος επιχειρηματίας να μεταφέρει σε τσάντα το ποσό των 100.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο στο στρατηγείο του.
Το στρατηγείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αριστείδου.
Η συναλλαγή ήταν στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν Κινέζοι επιχειρηματίες με το κύκλωμα για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.
Στο άλλο βίντεο φαίνεται το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της σπείρας του Τούρκου αρχηγού, όπου γίνεται η παράδοση του χρυσού σε Τούρκο. Ο Τούρκος μετέφερε τις πλάκες χρυσού με τουριστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αρχές που τον παρακολουθούσαν του είχαν προσδώσει το όνομα καμπούρης. Από τις πολλές μεταφορές χρυσού, από το βάρος, καθώς κρεμούσε τις ράβδους στο εσωτερικό των ρούχων, έγερνε.
Ο καμπούρης έπαιρνε ως 100 ευρώ από τα αρχηγικά στελέχη των δυο κυκλωμάτων για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία.
Φωτο: Ο Τούρκος αρχηγός παραλαμβάνει δεσμίδες με χρήματα σε τσάντα, ύστερα από την πώληση του χρυσού στην Τουρκία, κοντά στα ΚΤΕΛ του Κηφισού:
Η Αστυνομία εκτιμά πως μόνο για το διάστημα Ιούνιος -Οκτώβριος , οι απώλειες του κράτους προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από κάθε ομάδα.
Η δράση φαίνεται να υπερβαίνει τα δύο χρόνια
Η μία ομάδα όχι μόνο δεν ανακατευόταν στις δράσεις της άλλης, άλλα είχαν συστήσει και καρτέλ. Έτσι είχαν κοινές τιμές αγοράς χρυσού, μειωμένες κατά πολύ από τη χρηματιστηριακή ημερήσια αξία του μετάλλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, «οι δύο ομάδες δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότηση και διαχείριση των κεφαλαίων, πλην όμως η δράση έκαστης οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της έτερης.
Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή της αγοράς χρυσού με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού.
Οι αρχηγοί είχαν συμφωνήσει ότι η τιμή που θα αγόραζαν τον χρυσό, είτε από πολίτες, είτε από κλεπταποδόχους, θα ήταν 1000 μονάδες κάτω από την τιμή ταμπλό.
Η ημερήσια διακίνηση χρημάτων των δύο ομάδων υπολογίζεται σε ποσά που υπερβαίνουν τις 400 χιλιάδες ευρώ.
Η οργανωμένη ομάδα του ενεχυροδανειστή
Η πρώτη οργάνωση φαίνεται να διακινούσε καθημερινά απίστευτα για την εποχή χρηματικά ποσά.
Μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου , καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Στο διαβιβαστικό η οργάνωση χαρακτηρίζεται αριστουργηματικά οργανωμένη
Η οργάνωση διέθετε χυτήριο, το οποίο λειτουργούσε στην οδό Στουρνάρη, δίπλα στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλους χώρους για τις συναντήσεις.
Μετά τη μετατροπή των κοσμημάτων σε πλάκες χρυσού, το μέταλλο έφευγε για την Τουρκία. Είτε νομιμοφανώς μέσω Τελωνείου του Αεροδρομίου, είτε παράνομα μέσω της λεωφορειακής γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη.
Η οργάνωση φαίνεται να διοικείται από τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο και έναν Σύρο πολίτη, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είχε ρόλο επιχειρησιακού αρχηγού.
Η δεύτερη ομάδα δρούσε υπό την σκέπη “νομιμοφανούς επιχείρησης εμπορίας χρυσού” στην οδό Πραξιτέλους.
Η ομάδα διέθετε και άλλη μία επιχείρηση που ειδικευόταν στην φασματομέτρηση μετάλλων.
Αναλάμβανε μεταξύ άλλων “ρευστοποίηση επιταγών έναντι τόκου”, ενώ οι αγορές σε χρυσό που πραγματοποιούσε ημερησίως ξεπερνούσαν τις 30 χιλιάδες ευρώ.
Στην οργάνωση μετείχε και μέλος μόνιμος κάτοικος Βόρειας Ελλάδας, που κάθε βδομάδα παρέδιδε κοσμήματα και πληρωνόταν σε λίρες.
Η πληρωμή του κατά μέσο όρο ήταν 250 λίρες την εβδομάδα. Στην συλλογή χρυσού εμπλέκεται μεγάλος αριθμός καταστημάτων ενεχύρων και αγοράς χρυσού αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που συνδέονται με “αγνώστου προέλευσης κοσμήματα”.