Του Πέτρου Καρσιώτη Μέσα από το κελί του σε φυλακή της Γερμανίας, Κροάτης, σεσημασμένος για απάτες, συνέχιζε τη… δουλειά του, αποσπώντας χρηματικά ποσά από Ευρωπαίους και Έλληνες. Μέσω facebook και άλλων social media, “ανέβαζε” αγγελίες με βάση τις οποίες νοίκιαζε ακίνητα, που δεν είχε, στις Βρυξέλλες, σε τιμή- ευκαιρία! Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, θύματά του, που κατέθεσαν […]
Του Πέτρου Καρσιώτη
Μέσα από το κελί του σε φυλακή της Γερμανίας, Κροάτης, σεσημασμένος για απάτες, συνέχιζε τη… δουλειά του, αποσπώντας χρηματικά ποσά από Ευρωπαίους και Έλληνες.
Μέσω facebook και άλλων social media, “ανέβαζε” αγγελίες με βάση τις οποίες νοίκιαζε ακίνητα, που δεν είχε, στις Βρυξέλλες, σε τιμή- ευκαιρία!
Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, θύματά του, που κατέθεσαν χρηματικά ποσά, είναι και Έλληνες, την υπόθεση διερεύνησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ και η οποία ενημέρωσε τις γερμανικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράση του, ο Κροάτης, εμφανιζόταν σε υποψήφιους ενοικιαστές, που ενδιαφέρονταν για κατάλυμα, σαν δήθεν ιδιοκτήτης διαμερισμάτων στις Βρυξέλλες και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης του, αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο αλλοδαπός, υποδυόμενος ιδιοκτήτη διαμερίσματος, επικοινωνούσε με χρήστες του διαδικτύου, που αναζητούσαν κατάλυμα προς ενοικίαση.
“Στην συνέχεια”, αναφέρεται, “κατόπιν τηλεφωνημάτων και ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητούσε από τους παθόντες την αποστολή προσωπικών στοιχείων ταυτότητας ή διαβατηρίου και χρηματικό ποσό, για να ολοκληρωθεί η ενοικίαση των διαμερισμάτων”.
Με τον τρόπο αυτό τους εξαπατούσε, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, χωρίς να υπάρχουν τα προτεινόμενα προς ενοικίαση διαμερίσματα.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών – χρηστών του διαδικτύου στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για εξαπάτησή τους κατά την αναζήτηση διαμερισμάτων στην αλλοδαπή προς ενοικίαση.
Ακολούθησε αλληλογραφία με τις αρμόδιες Αρχές της χώρας και προέκυψε ότι το εμπλεκόμενο άτομο είναι γνωστό σε αυτές και βρίσκεται έγκλειστος σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις, κατηγορούμενος για όμοιες υποθέσεις απάτης.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ διερευνάται παράλληλα η εμπλοκή του και σε άλλες ομοειδείς-συναφείς πράξεις.
Οδηγίες προς χρήστες για ενοικιάσεις μέσω διαδικτύου – Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσέξτε μήπως αυτά που σας υπόσχονται, είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Δίωξη, δίνει οδηγίες προς αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών κατά την αναζήτηση προς ενοικίαση οικιών – διαμερισμάτων στο διαδίκτυο και ειδικότερα:
· αξιολογήστε προσεκτικά τα στοιχεία επαφής, που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτύου και προσέξτε εάν υπάρχουν ανορθογραφίες.
· δώστε προσοχή στη σύνταξη του κειμένου, όπου εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία,
· μην αποστέλλετε προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σας σε άγνωστα άτομα,
· επιβεβαιώστε τη φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών,
· οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email addresses) που εμφαίνονται στις απατηλές αγγελίες είναι συχνά παραπλήσιες αυθεντικών εταιρειών,
· να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν σας ζητούν να καταθέσετε χρήματα σε υπεράκτιους λογαριασμούς,
· προσέξτε μήπως αυτά που σας υπόσχονται είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά,
· εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, μην προβείτε σε καμία άλλη μεταφορά χρημάτων που τυχόν σας ζητηθεί.
Ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποιήσατε τη συναλλαγή και την αστυνομία