Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ριχάρδος: “Σενάρια τα περί λαθρεμπορίας” – Δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση
ΕΛΛΑΔΑ

Ριχάρδος: “Σενάρια τα περί λαθρεμπορίας” – Δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση

Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να δώσει λύση στο θέμα της προφυλάκισης των οκτώ κατηγορουμένων στην περιβόητη υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά τις συνεχείς ανατροπές, οι κατηγορούμενοι με προσφυγές τους ζητούν την άρση της προσωρινής τους κράτησης. Ο Ριχάρδος ζήτησε με προσφυγή που κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αποφυλάκιση […]

Ριχάρδος

Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να δώσει λύση στο θέμα της προφυλάκισης των οκτώ κατηγορουμένων στην περιβόητη υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού.

Μετά τις συνεχείς ανατροπές, οι κατηγορούμενοι με προσφυγές τους ζητούν την άρση της προσωρινής τους κράτησης.

Ο Ριχάρδος ζήτησε με προσφυγή που κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αποφυλάκιση του μιλώντας για «σκόπιμη προχειρότητα των αστυνομικών».

Ο Ριχάρδος κρατείται στις φυλακές Ναυπλίου

Μέσω της προσφυγής του κάνει λόγο για «αληθές υποτιθέμενο» κατηγορητήριο το οποίο «δεν πληροί την αντικειμενική υπόσταση της λαθρεμπορίας» αναφέροντας πως «συνίσταται σε ένα σενάριο που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου».

«Είναι βέβαιον ότι κατά την εξαγωγή χρυσού από την Ελλάδα προς την Τουρκία δεν οφείλονται εξαγωγικοί δασμοί» υποστηρίζει στην προσφυγή του ο ενεχυροδανειστής ο οποίος επικαλείται και τις σχετικές αναφορές της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, στρέφει τα βέλη του στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου που διενήργησε την προανάκριση.

Τονίζει πως ενώ όφειλε και μπορούσε να αναζητήσει τα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με το θέμα της λαθρεμπορίας προκειμένου να τα συμπεριλάβει στη δικογραφία δεν το έπραξε με αποτέλεσμα «αυτή την τεράστια κινητοποίηση και την ταλαιπωρία δεκάδων ανθρώπων χωρίς καν να υπάρχει αξιόποινη πράξη».

Ο 51χρονος Ριχάρδος αναφέρεται αναλυτικά στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα

«Όσοι είχαν την τύχη να απολογηθούν στις 3/12/2018, συνολικά 23 άτομα, αποφυλακίσθηκαν με βάση την απάντηση της ΑΑΔΕ, ενώ εγώ που είχα την ατυχία να απολογηθώ στις 2/12/2018, παραμένω προσωρινά κρατούμενος».

Όπως επισημαίνει ο κατηγορούμενος «το Ελληνικό Δημόσιο που φέρεται ως παθόν στην υπόθεση, επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει απαίτηση δασμών και φόρων από την αποδιδόμενη στους κατηγορουμένους πράξη λαθρεμπορίας.

Διότι δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας αλλά περί απλής τελωνειακής παράβασης, άρα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι παθόν και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε ποινικό αδίκημα ούτε κάποιο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της ταλαιπωρίας όσων άδικα προφυλακίστηκαν».

Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητα του ο Ριχάρδος πως το Δημόσιο θα ζημιωθεί στην περίπτωση που ο ίδιος παραμείνει στη φυλακή

«Είναι πράγματι τραγικά αντιφατικό το γεγονός ότι, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία απαίτηση εναντίον μου από τις δικαζόμενες πράξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς το Ελληνικό Δημόσιο από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα σε περίπτωση συνεχίσεως της προσωρινής μου κράτησης. Συνεπώς αυτό που προκαλεί αυτή τη στιγμή κίνδυνο βλάβης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι οι διερευνώμενες πράξεις μου, αλλά η άδικη και συνεχιζόμενη προσωρινή μου κράτηση!!!» τονίζει.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής επαναλαμβάνει πως δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη

«Η επιχείρησή μου προέβαινε αποκλειστικά και μόνο σε νόμιμες εξαγωγές χρυσού μέσω του τελωνείου του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος»» και βάζει εκ νέου στο κάδρο τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του.

«Δεν είχα πραγματικά κανένα λόγο και κανένα κίνητρο έστω και να διανοηθώ να προβώ σε παράνομη εξαγωγή χρυσού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης τονίζει ότι δεν πρέπει να παραμείνει κρατούμενος καθώς δεν συντρέχουν λόγοι και έχει υποχρέωση να στηρίξει τα 5 παιδιά του αλλά και την επιχείρησή του.

«Ως ατομική επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς τον προσωπικό μου έλεγχο και την προσωπική μου καθοδήγηση, ειδικά μάλιστα αφού μετά την παρούσα υπόθεση είναι αναγκαία η διευθέτηση πολλών οργανωτικών ζητημάτων» αναφέρει.

«Δυστυχώς η τεράστια αρνητική δημοσιότητα που έχω υποστεί αυτές τις ημέρες μετά τη σύλληψή μου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα καταστήματά μου με την ουσιαστική παύση προσέλευσης πελατών, αφού επλήγη η αξιοπιστία και η εντιμότητά μου έναντι του κοινού.

Αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση με την αποφυλάκισή μου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τα καταστήματα, να απολυθεί το προσωπικό και να βρεθούν 100 οικογένειες στο δρόμο.

Αλλά και να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αλλά θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και δεν θα μπορούν να καλυφθούν με την επιχείρηση σε ουσιαστική παύση λειτουργίας».

«Ήδη με την απολογία μου σας έχω προσκομίσει όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών μου προς την εφορία, οι οποίες είναι ενήμερες μέχρι και το μήνα Νοέμβριο, αλλά προφανώς θα βρεθώ σε παντελή αδυναμία πληρωμής τους, αν συνεχιστεί η προσωρινή μου κράτηση και η δι’ αυτής δυσφήμησή μου ως επιχειρηματία και ατόμου».

Η συνεργάτιδα του Ριχάρδου: «Προφυλακίστηκα άδικα»

«Προφυλακίστηκα άδικα» αναφέρει για την προσωρινή της κράτηση η στενή συνεργάτιδα του ενεχυροδανειστή σε προσφυγή που κατέθεσε στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη και αυτή.

Η κατηγορούμενη, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την απολογία της καθώς οι αρχές της απέδωσαν κομβικό ρόλο στο κύκλωμα της λαθρεμπορίας χρυσού.

Η ίδια, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση υποστηρίζοντας πως εργάζεται ως υπάλληλος στο ενεχυροδανειστήριο «αμειβόμενη με μηνιαίο μισθό και παρέχουσα τις απολύτως νόμιμες υπηρεσίες της, με τους απαιτούμενους  νόμιμους τύπους, σε νόμιμες δραστηριότητες κατά τη λειτουργία της επιχείρησης αυτής, πάντοτε υπό τις εντολές και οδηγίες του εργοδότη της, πάντοτε με την έκδοση των νομίμων παραστατικών, χωρίς να έχει διαπιστώσει ή αντιληφθεί κάποια  δήθεν «μη νόμιμη» δραστηριότητα».

Το αποτέλεσμα των κυβερνητικών ενεργειών είναι να υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος να χρυσώσουν στην κυριολεξία τόσο τον Ριχάρδο Μυλωνά όσο και τους υπόλοιπους επτά εμπλεκόμενους στην ιστορία του χρυσού οι οποίοι προφυλακίστηκαν.

Καθώς θα διεκδικήσουν δικαστικά –και πολύ πιθανόν να κερδίσουν- αποζημίωση για την προσβολή , δυσφήμιση και ηθική ζημιά που υπέστησαν από τις ενέργειες των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις