Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η κρίση προκάλεσε μείωση των γεννήσεων, όσο η Κατοχή και ο εμφύλιος
ΕΛΛΑΔΑ

Η κρίση προκάλεσε μείωση των γεννήσεων, όσο η Κατοχή και ο εμφύλιος

Η οικονομική κρίση στην περίοδο 2009-2017 προκάλεσε μείωση των γεννήσεων αντίστοιχη με εκείνη που σημειώθηκε στην Ελλάδα στην περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο. Στα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα μεταξύ 2009 και 2017 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380, όσο περίπου είχαν μειωθεί και κατά τη δεκαετία […]

Η οικονομική κρίση στην περίοδο 2009-2017 προκάλεσε μείωση των γεννήσεων αντίστοιχη με εκείνη που σημειώθηκε στην Ελλάδα στην περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο.

Στα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα μεταξύ 2009 και 2017 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380, όσο περίπου είχαν μειωθεί και κατά τη δεκαετία του ’40, όταν είχαν υποχωρήσει κατά 30.000.

Η μείωση αυτή μπορεί, βεβαίως, να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα και να αντιστραφεί, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Όμως, η παρατεταμένη διάρκεια της βαθιάς κρίσης, μαζί με τις εν γένει περιορισμένες δυνατότητες στήριξης της οικογένειας που αφήνει η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες, προειδοποιεί ο ΣΕΒ.

Εάν υπάρχει, ένας και μόνο λόγος για να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, είναι εν τέλει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης.

Σε κρίσιμη καμπή η χώρα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, επισημαίνει.

Υπογραμμίζει πως η δημογραφική ανάκαμψη θα έρθει με μέτρα που θα παίξουν εποικοδομητικό ρόλο όπως:

η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του φορολογικού βάρους των οικογενειών

βελτιώσεις στην προστασία της απασχόλησης των γυναικών κατά τη διάρκεια της μητρότητας

η διευκόλυνση της απασχόλησης των γυναικών

φορολογικά κίνητρα για επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό

μια στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης μεταναστών με ειδικές δεξιότητες 

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σε βάθος λίγων δεκαετιών να αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό της. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσει να αποκτήσει βαρύνοντα γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου.

Ωστόσο οι προβλέψεις με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ευοίωνες.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα μειωθεί από τα 10,8 εκατ. σήμερα σε 8,3 εκατ. το 2060.

Τα νέα νοικοκυριά, σημειώνει ο ΣΕΒ, υιοθετούν μαζικά το πρότυπο της μικρότερης οικογένειας με αποτέλεσμα από τα 2,2 παιδιά ανά γυναίκα το 1980, η αναλογία έπεσε στο 1,4 το 1990 και 1,2 το 1999.

Συνολικά η πτωτική πορεία των γεννήσεων ανακόπηκε στη δεκαετία του 2000, μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη αλλά και με τη συνδρομή των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων.

Ακολούθως και με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης υπήρξε νέα κάμψη που προσωρινά ανακόπηκε το 2013 όταν η οικονομία είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις