Την τακτοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα σε δάση με εξασφάλιση δικαιώματος χρήσης έως και 40 έτη προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις που τέθηκε σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται οι ιδιοκτήτες σε δασικές εκτάσεις μπορούν με την καταβολή προστίμου να διατηρήσουν τη χρήση του ακινήτου για περίοδο 25 ή […]
Την τακτοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα σε δάση με εξασφάλιση δικαιώματος χρήσης έως και 40 έτη προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις που τέθηκε σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται οι ιδιοκτήτες σε δασικές εκτάσεις μπορούν με την καταβολή προστίμου να διατηρήσουν τη χρήση του ακινήτου για περίοδο 25 ή 40 ετών.
Βασικότεροι στόχοι του σχεδίου νόμου είναι:
α) Ο έλεγχος των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι οικιστικές πυκνώσεις, οι οποίες προσδιορίσθηκαν μέσω ΟΤΑ (ποσοστό 7,3% των δήμων -κυρίως νησιωτικών- δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για αποστολή οικιστικών πυκνώσεων στα διοικητικά τους όρια) και διαβιβάσθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών
β) Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με τη χρήση του δασικού ισοζυγίου, το οποίο ανετράπη λόγω των κτιρίων και των κατασκευών που τα συνοδεύουν μέσα σε εκτάσεις που υπάγονται στη δασική νομοθεσία και
γ) Η εποπτεία και ο έλεγχος, ώστε να διασφαλίζεται η μη περαιτέρω ανέγερση παράνομων κτηρίων.
«Ο νόμος δεν ρυθμίζει πολεοδομικά ή ιδιοκτησιακά θέματα», τόνισε κατά την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου νόμου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Από τις διατάξεις του εξαιρούνται οι πυκνώσεις που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υγροτόπους προστατευόμενους από τη Σύμβαση Ραμσάρ, όπως και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Σύμφωνα με το υπό εξέταση νομοσχέδιο
Κτίρια και κατασκευές -που εντάσσονται στις οριστικά χωροθετημένες οικιστικές πυκνώσεις (στους χάρτες Κτηματολογίου αποτυπώνονται περικλειόμενες από ιώδες περίγραμμα)- τα οποία ανεγέρθησαν έως την 11η/6/1975 σε εκτάσεις που υπάγονται στη δασική νομοθεσία, εξαιρούνται της κατεδάφισης για 40 χρόνια.
Εφόσον οι ιδιοκτήτες καταβάλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο, που θα προκύπτει από ειδικό αλγοριθμικό τύπο, στον οποίο συνυπολογίζονται εμβαδόν ακινήτου, παλαιότητα, αξία δασικής γης κ. ά.
Κτίρια και κατασκευές -που εντάσσονται στις οριστικά χωροθετημένες οικιστικές πυκνώσεις- και ανεγέρθησαν έως και την 28η/7/2011 σε εκτάσεις που υπάγονται στη δασική νομοθεσία, εξαιρούνται της κατεδάφισης για 25 χρόνια, εφόσον οι ιδιοκτήτες εξοφλήσουν ολοσχερώς το ειδικό πρόστιμο.
Οι δόσεις για τα δασικά πρόστιμα
Οι δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση των δασικών προστίμων είναι 100, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής προβλέπεται έκπτωση 20%. Επιπλέον, μείωση προστίμου έως και 50% προβλέπεται και για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ισχύουν κοινωνικά κριτήρια (το ακίνητο είναι μία και μόνη κατοικία ή βρίσκεται μέσα σε ιδιωτικό δάσος ή ιδιωτική δασική έκταση).
Σημειώνεται, πάντως, ότι ως την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου δασικού προστίμου, η πράξη κατεδάφισης και τα λοιπά επιβεβλημένα διοικητικά μέτρα αναστέλλονται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι ενήμεροι ως προς την καταβολή των δόσεων.
Για τα κτίρια και τις κατασκευές που τα συνοδεύουν και δημιουργήθηκαν μετά την 28η/7/2011, αλλά και τα κτίρια και τις κατασκευές που δημιουργήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία χωρίς, ωστόσο, να έχουν υπαχθεί σε διατάξεις νόμων περί αναστολής επιβολής κυρώσεων, προβλέπεται υποχρεωτική κατεδάφιση μαζί με την επιβολή προστίμων και ποινικών κυρώσεων, κατά τη δασική νομοθεσία.
Εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης, καταβάλλοντας πρόστιμο 500 ευρώ, προβεί ο ίδιος στην κατεδάφιση του αυθαιρέτου του μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της έκθεσης αυτοψίας.
Στο σχέδιο νόμου αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά υπαγωγής κτιρίων και συνοδευουσών κατασκευών, καθώς και οι χρόνοι μέσα στους οποίους πρέπει να υποβάλλονται.
Οι δηλώσεις υπαγωγής θα ελέγχονται δειγματοληπτικά σε ποσοστό 30%.