Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να δείχνει πως επιχειρεί ένα ήρεμο κλίμα, όταν βλέπει να φουντώνουν οι αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά, ωστόσο μόλις “μπαίνει” μια… τάξη, επανέρχεται και προκαλεί Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιμένει στην προκλητική ρητορική του περί «μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας». Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε νέες […]
Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να δείχνει πως επιχειρεί ένα ήρεμο κλίμα, όταν βλέπει να φουντώνουν οι αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά, ωστόσο μόλις “μπαίνει” μια… τάξη, επανέρχεται και προκαλεί
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιμένει στην προκλητική ρητορική του περί «μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας».
Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε νέες δηλώσεις που δείχνουν πως υπάρχουν… ορέξεις.
Λίγα 24ωρα μετά από όσα είπε στη Βουλή των Σκοπίων στην οποία έκανε λόγο για εκμάθηση «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν έδειξε καμία διάθεση να υπαναχωρήσει από τις προκλητικές αναφορές.
«Είμαστε “μακεδόνες” και μιλάμε “μακεδονικά”. Κανείς δεν θα το αμφισβητήσει αυτό ξανά» είπε ο Ζάεφ αναρτώντας το σχετικό απόσπασμα της τοποθέτησής του σε βίντεο στo Facebook.
Επισήμανε παράλληλα ότι «η ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός» προσθέτοντας ότι «η “μακεδονική” ταυτότητα και η “μακεδονική” γλώσσα προστατεύονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο ποτέ άλλοτε».
Απαντώντας, δε, στην ανησυχία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MakFax, των παρισταμένων σχετικά με την ταυτότητά τους, ο Ζάεφ τους απάντησε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί «στη συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει αναγνώριση της “μακεδονικής” γλώσσας και του αυτοπροσδιορισμού μας».
Οργάνωση προωθεί τη «μακεδονική γλώσσα» στη βόρεια Ελλάδα, στην Αριδαία
Στις 18 Νοεμβρίου, ιδρύθηκε μια νέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας».
Η οργάνωση φέρει το διακριτικό τίτλο «Κρστε Μισιρκόβ».
Αυτός, σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης, «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος».
Ήταν ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».
Σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας.
Αυτό, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως:
α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων
Διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
β) εκδόσεις CD/DVD
γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων
δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.
ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση.
Αυτή δεν είναι η μοναδική οργάνωση που ιδρύεται. Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία, διάφοροι σύλλογοι, προωθούν τα συμφέροντα των «γειτόνων».